Székelyföldi falvakban végeztek szűrővizsgálatokat a szolnoki Hetényi Géza Kórház szakemberei

Külföld, 2017.06.16

Székelyföldi falvakban végeztek a hét eleje óta ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokat a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza Kórház szakemberei - közölte pénteken a Kovászna megyei önkormányzat sajtóirodája.

A húsz szolnoki orvosból és asszisztensből álló csapat Sepsibükszádon és Mikóújfaluban, Málnáson, Málnásfürdőn és Zalánpatakon dolgozott, ahol szív- és érrendszeri szűrést, kardiológiai, bőrgyógyászati, gyermekgyógyászati, belgyógyászati, szemészeti, neurológiai és fogászati vizsgálatokat, valamint csontsűrűség mérést végeztek.

Az elmúlt napokban 830 személyt vizsgáltak meg, és mert ugyanazt a személyt általában több vizsgálatnak is alávetették, 3190 vizsgálatot végeztek. Ez volt immár az ötödik alkalom, amikor magyarországi orvoscsoport látogatott szűrővizsgálatokat végezni a székelyföldi Kovászna megyébe.

A Mikóújfaluban tartott pénteki sajtótájékoztatón dr. Lőrincz Ambrus nyugalmazott kardiológus főorvos elmondta: ez alkalommal nagyobb hangsúlyt fektettek a megelőzésre, ezért felkeresték a helyi iskolákat is, ahol fogászati, mozgásszervi megbetegedésekkel kapcsolatos vizsgálatokat végeztek. A magyarországi szakember elmondta, két meglepő dolgot tapasztaltak: a megvizsgált lakosság 95 százalékának szüksége lenne fogászati kezelésre, és hogy a gyerekek nyolcvan százalékának lúdtalpa van.

Lehoczky Ildikó kardiológiai szakasszisztens elmondta, minden évben próbáltak szponzorokat is keresni a székelyföldi útjukhoz. Idén a játékok és könyvek mellett öt millió forint értékű Béres adománnyal érkeztek. A szűrésen résztvevők Béres cseppet és C vitamint kaptak ajándékba.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke köszönetet mondott az önzetlen segítségért. Elmondta: a szükség alakította ki ezeket az orvosi programokat. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megyei elnöki tisztségét is betöltő politikus szerint a megye orvoshiánnyal küszködik, és a helyzet további romlása várható, mert sok háziorvos elérte a nyugdíjkorhatárt, és nincsenek fiatal orvosok, akik a helyükbe állhatnának. A megyeelnök elmondta, ősszel Bács-Kiskun megyei orvoscsoport érkezik hasonló szűrővizsgálatokat végezni a Kovászna megyei falvakba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!