Székelyföldi román szervezetek: diszkriminatív az egészségügyi anyanyelvhasználatot elősegítő törvény

Külföld, 2017.05.05

A Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma szerint "vaskos törvényhozási hiba" volt elfogadni az egészségügyi anyanyelvhasználatot elősegítő törvényt.

A 36 székelyföldi román civil szervezetet egyesítő fórum pénteki közleményében kijelentette: a törvény alkotmányellenes, diszkriminatív, "haszontalan luxus", amely fölösleges bürokráciával és indokolatlan költségekkel terheli az egészségügyet és a szociális ellátást.

A fórum azokkal a törvénymódosításokkal kapcsolatban fogalmazta meg álláspontját, amelyeket a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) beterjesztése nyomán április 11-én egyhangúan fogadott el a parlament. Közleményüket az Agerpres hírügynökség ismertette.

A székelyföldi román civil szervezetek fóruma szerint a parlament úgy fogadta el a törvénymódosításokat, hogy ezek előtt már bezárták az ülést, a képviselők távozóban voltak, és nem is tudták, hogy miről szavaznak. A fórum bírálta a parlamenti képviselőket, amiért felületesen kezeltek egy olyan ügyet, amely szerinte "rendkívül káros következményekkel jár a közegészségügyben", és amely "teljes mértékben idegen a nemzeti érdektől, és Románia valamennyi állampolgárának az érdekeitől".

A módosított törvények megkövetelik az egészségügyi és szociális intézményektől a kisebbség nyelvét beszélő dolgozók alkalmazását azokon a településeken, ahol legalább ötezer lakos egy nemzeti kisebbségi közösséghez tartozik, vagy ahol egy adott kisebbség a lakosság legalább húsz százalékát teszi ki. A törvény hatályba lépéséhez már csak Klaus Iohannis államfő aláírására lett volna szükség, ám a jobboldali ellenzéki pártok - miután maguk is megszavazták a törvénymódosításokat - a jogszabályok alkotmánybírósági felülvizsgálatát kérték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!