Székelyföldre látogat jövő héten Klaus Iohannis román államfő

Külföld, 2017.07.11

Hargita és Kovászna megyébe - Románia két magyar többségű megyéjébe - látogat július 18-án Klaus Iohannis román államfő.

A székelyföldi látogatást Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője jelentette be kedden, amikor az államfő programját ismertette.

Az elnök egyebek mellett felkeresi a csíksomlyói ferences kegytemplomot, a csíkszentkirályi ásványvíz-palackozó üzemet, a csíkszeredai megyeházán pedig a térség háromszáz választott önkormányzati képviselőjének és közigazgatási tisztségviselőjének jelenlétében tartandó tanácskozáson vesz részt.

Dobrovolschi Románia egyik legismertebb, Kelet-Európa legnagyobb zarándokhelyeként jellemezte Csíksomlyót, ahova Romániából és más országokból és érkeznek hívők. Az elnök a látogatásával jelezni szeretné, hogy bátorítja a hagyományápolást, fontosnak tartja a felekezeti szabadságra vonatkozó alkotmányos jogokat, valamint a helyhatóságok és egyházak közötti kulturális, szociális és oktatási partnerséget - tette hozzá.

Iohannis felkeresi a csíkszeredai Szent István Otthont, ahol kézművesekkel, őstermelőkkel és helyi idegenforgalmi vállalkozókkal is találkozik, jelezvén, hogy Hargita és Kovászna megye fejlődése szempontjából, de romániai "brand"-ként is fontosnak tartja a falusi turizmust és biogazdálkodást. Dobrovolschi szerint az államfő Sepsiszentgyörgyön fejezi be látogatását, ahol kis- és középvállalkozások, klaszterek és inkubátorházak képviselőivel találkozik.

A szóvivő szerint Iohannis személyében hosszú idő óta először látogat román államfő ebbe a két megyébe, célja pedig az, hogy tájékozódjék a helyi problémákról, és felmérje a régió fejlesztési lehetőségeit.

Az elnök július 18-i programját Vrancea megyében, a marasti mauzóleumban fejezi be, ahol részt vesz az első világháború egyik legnagyobb romániai ütközetének centenáriumi megemlékezésén, hogy az első világháborúban elesett román katonák emléke előtt tisztelegjen - mutatott rá az elnöki hivatal szóvivője. Hozzátette: fontos megemlékezni a román hadsereg dicsőséges pillanatairól, az államfő szerint pedig most már ideje komolyabban venni a felkészülést a "Nagy Egyesülés" centenáriumára, vagyis Erdély és a Román Királyság egyesülését kimondó, 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés századik évfordulójára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!