Szélsőséges volt az időjárás májusban Németországban

Külföld, 2018.05.30

Szélsőségesen meleg és napos, és sokhelyütt rendkívül száraz volt az időjárás májusban Németországban a szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) szerdán közölt havi összesítése szerint.

Az átlaghőmérséklet 16 Celsius-fok volt, ami 3,9 fokkal magasabb a májusban megszokottnál. A legtöbb mérőállomáson melegrekordot regisztráltak, holott a hónap hideg idővel kezdődött, az alsó-szászországi Fassbergnél május 2-án mínusz 3,8 Celsius-fokot mértek. A télies időjárást hamar nyári meleg váltotta, az ugyancsak alsó-szászországi Lingennél már május 9-én 30 Celsius-fokot mértek, a hónap végén pedig országos csúcsot, 34,2 fokos hőséget.

A havi csapadékmennyiség országos átlagban négyzetméterenként 50 liter volt, ami 28 százalékkal elmarad a májusban szokásos 71 litertől. Az átlag kiugróan nagy regionális eltéréseket takar, az ország északkeleti részén, például Berlinben szinte egész májusban nem esett, helyenként 5 liternél is kevesebb csapadék hullott négyzetméterenként. A nyugati és déli területeket viszont gyakran sújtották viharok és a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt keletkező villámárvizek.

Így például a Bad Elster-Sohl nevű szászországi településen május 24-én négyzetméterenként 151,8 liter csapadék hullott, a bajorországi Ginolfsban május 10-én fél méter magas réteg keletkezett jégszemekből a községre lecsapó jégesőben, a holland határnál fekvő Viersennél pedig május 16-án a tornádó kategóriába tartozó, óránkénti 181 kilométert meghaladó sebességű szélvihar pusztított.

A napsütéses órák száma 275 volt, ami a májusban szokásos 196 óra nagyjából 140 százaléka. A rendszeres adatfelvétel 1951-es kezdete óta csak négyszer volt hasonlóan napos május Németországban. Főleg az ország északkeleti részén, a Balti-tenger partvidékén volt napos az idő, ott több mint 370 órán át volt napsütés. A legkevésbé napos régió, az ország délnyugati részén fekvő Fekete-erdő és az Allgäu-vidék térsége sem nagyon maradt el a sokévi átlagtól, ott helyenként 180 alatt volt a napsütéses órák száma.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!