Szenátusi meghallgatásra hívták a nagy amerikai közösségi portálok vezetőit

Külföld, 2018.08.01

A szenátus hírszerzési bizottsága előtti meghallgatáson jelennek meg a nagy amerikai közösségi portálok vezetői - jelentette be szerdán Mark Warner demokrata párti szenátor.

A szeptember 5-re tervezett meghallgatáson a Facebook, a Twitter és a Google vezető tisztségviselőit arról faggatják majd, hogy milyen konkrét terveik vannak az amerikai választásokba a közösségi médián keresztül beavatkozni próbáló felhasználók, vagy álprofilok kiszűrésére és eltávolítására.

"A hírszerzési bizottság előtt ismert valamennyi adat és bizonyíték szerint ezeknek a vállalatoknak még sok tennivalójuk van" - fogalmazott Warner szenátor az említett platformok biztonsági intézkedéseire utalva. A virginiai politikus az Instagram és a YouTube szolgáltatókat is megemlítette.

Mark Warner a hírszerzési bizottságnak éppen a közösségi média biztonságáról tartott szerdai meghallgatása előtt nyilatkozott. A meghallgatáson a kibertér biztonságosságát, ennek megóvását, a számítógépes bűnözés konkrét példáit és az ellenük hozandó intézkedéseket vitatják meg.

Megnyitó beszédében Richard Burr, a szenátus hírszerzési bizottságának republikánus vezetője "sokkolónak" nevezte, hogy külföldi szereplők az amerikaiak életében fontos szerepet játszó közösségi oldalak révén akarják befolyásolni az ország demokratikus folyamatait, de még zavarba ejtőbbnek minősítette, hogy ez a gyakorlat mind a mai napig folytatódik.

A szenátus hírszerzési bizottsága hónapok óta vizsgálja a különböző közösségi fórumokat, kivált, hogy az ősszel az Egyesült Államokban félidős választásokat tartanak, amelyeken a képviselőház egészét és a szenátus egyharmadát választják újra. A törvényhozók aggodalmait növelte, hogy kedden a Facebook vezetősége bejelentette: 32 gyanús profilt eltávolított. Ezek lényegében hamis profilok voltak, tetten érhetően egyeztették tartalmaikat és a novemberi félidős választások előtt olyan ügyekben akarták befolyásolni a közvéleményt, amelyek fontos témái a választásoknak is. A Facebook kedden közölte: a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) együttműködve tárta fel a gyanús oldalakat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!