Szentpétervári robbantás - Az orosz Nyomozó Bizottság megnevezte a gyanúsítottat

Külföld, 2017.04.04

Hivatalosan is a Kirgizisztánból Oroszországba elszármazott Akbarzson Dzsalilovot nevezte meg a szentpétervári metróban elkövetett öngyilkos robbantás gyanúsítottjaként kedden az orosz Nyomozó Bizottság (SZK). A hatóság szerint ugyanő helyezett el egy fel nem robbant pokolgépet egy másik metróállomáson.

Az SZK ezzel megerősítette a kirgiz állambiztonsági szolgálat korábbi bejelentését, miszerint a robbantás gyanúsítottja "valószínűleg" a 22 éves, orosz állampolgárságú Dzsalilov, aki a kirgizisztáni Os városában született, a radikális iszlamista hagyományairól ismert Fergana-völgyben, a helyi üzbég kisebbség tagjaként.

A legfontosabb bűnügyekben nyomozó orosz szövetségi hatóság szerint Dzsalilov, akinek "szétszakadt maradványait" a felrobbantott metrószerelvény harmadik vagonjában megtalálták, genetikai nyomot hagyott a második, fel nem robbant pokolgépet tartalmazó táskán is. Ezért az SZK közleménye szerint a genetikai bizonyítékok és a biztonsági videokamerák felvételei alapján "okkal feltételezhető, hogy a metrókocsiban elkövetett terrorcselekmény mögött ugyanaz az ember áll, aki a Ploscsagy Voszsztanyija állomáson hagyott egy robbanószerkezetet tartalmazó táskát".

Bűnüldözési forrásokra hivatkozó sajtóértesülések szerint a merénylőnek szélsőséges iszlamista kapcsolatai lehettek. Ezt hivatalosan nem erősítették meg, mint ahogy nem zárták ki annak lehetőségét sem, hogy a robbantás ihletője az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet lehet, amely még nem követett el támadást jelentős orosz nagyváros ellen. Igaz, az IÁ 2015-ben a Sínai-félsziget fölött felrobbantott egy Szentpétervárra tartó orosz utasszállító gépet, 224 emberrel a fedélzetén.

A merénylet elkövetését eddig senki sem vállalta magára. Szerge Lavrov orosz külügyminiszter kedden cinikusnak és aljasnak nevezte azt az állítást, miszerint a szentpétervári metró elleni támadás bosszú volt Oroszország szíriai szerepvállalásáért.

A médiában megjelent tudósítások szerint a gyanúsított rokonai mecsetbe járó muszlimként ismerték Dzsalilovot, aki azonban nem volt fanatikus. Dzsalilov VKontakte-oldala (a VKontakte a Facebook orosz megfelelője) vahabita tanokhoz vezető linkeket tartalmaz, de dzsihadista utalások nincsenek rajta. Ismerősei szerint hat éve élt Szentpéterváron, szerette a küzdősportokat és a popzenét, valamint több útlevele is volt.

A hétfői metrórobbantás következtében 14 ember meghalt és további 49 megsebesült.

A Kommerszant című napilap online szerkesztősége úgy értesült, hogy Dzsalilovnak a robbanás után csak a feje maradt épen, az alapján azonosították. A tűzoltó készülékbe beépített, golyókkal-csavarokkal megrakott robbanószerkezetet a hátizsákjában viselte. Az első sajtójelentések ezzel szemben még arról szóltak, hogy a támadó a bombát tartalmazó táskát hátrahagyva elemenekült.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!