Szerb elnök: Belgrád és Szkopje viszonya sokat javult az utóbbi időben

Külföld, 2019.11.22

A Szerbia és Észak-Macedónia közötti viszony sokkal jobb most, mint egy-két évvel ezelőtt volt, javultak a gazdasági mutatók, és már csak Koszovó kérdésében nem tud egyetérteni a két ország - hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök pénteken Belgrádban, miután megbeszélést folytatott észak-macedón kollégájával, Sztevo Pendarovszkival.

Belgrád és Szkopje ugyan nem ért egyet abban, hogy Koszovó független állam-e vagy Szerbia déli tartománya, ez azonban nem befolyásolja a kétoldalú politikai és gazdasági kapcsolatokat - mutatott rá a szerb elnök. Ahogyan az sem hat negatívan a kapcsolatra, hogy Észak-Macedónia hamarosan a NATO tagjává válik, míg Szerbia nem kívánja elkötelezni magát egyetlen katonai tömb mellett sem.

Kiemelte, hogy a két ország továbbra is elkötelezett a regionális együttműködések iránt, például az úgynevezett "mini Schengen" megvalósításában. Ez az elképzelés megkönnyítené a nyugat-balkáni országok (Szerbia, Koszovó, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia és Albánia) lakóinak könnyebb munkavállalását egymás országaiban, valamint serkentené és felgyorsítaná az áruforgalmat az országok között.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Szerbiában élő macedón kisebbséget, valamint az Észak-Macedóniában élő szerb kisebbséget sem éri semmilyen hátrány lakóhelyén. A két köztársasági elnök felhívta a figyelmet arra, hogy hamarosan szerb kulturális központ nyílik Szkopjéban, Belgrádban pedig macedón központot hoznak létre.

Sztevo Pendarovszki észak-macedón államfő az ország európai integrációjáról is szót ejtett. Mint mondta: egyelőre nem lehet tudni, mire számíthat országa azt követően, hogy Emmanuel Macron francia elnök új elképzeléssel állt elő az uniós csatlakozás folyamatával kapcsolatban. A politikus arra számít, hogy a csatlakozási folyamat továbbra is hosszadalmas folyamat lesz, de reméli, hogy mihamarabb megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások Szkopje és Brüsszel között.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!