Szerb elnökválasztás - Aleksandar Vucic nem kampányol Koszovón, szimpatizánsait azonban megdobálták

Külföld, 2017.03.29

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök és elnökjelölt nem utazik szerdán Koszovóba, hogy részt vegyen elnökjelölti kampányrendezvényén, amelyet ugyan nélküle is megtartottak volna, ám a rendezvény veszélybe került, mert az oda utazó szimpatizánsok autóbuszait a helyi albán szélsőségesek kövekkel dobálták meg, és nem akarták tovább engedni.

Aleksandar Vucic szerdán az észak-koszovói Leposavicban vett volna részt elnökjelölti kampányrendezvényén, ám kedd este bejelentette: mégsem utazik a koszovói városba, mert a helyi hatóságok feltételeket támasztottak odautazásával kapcsolatban, ő pedig nem hagyhatja, hogy bárki is zsarolja. A pristinai sajtó közlése szerint a koszovói vezetés kijelentette: Vucic megtarthatja a rendezvényt, de nem tarthat vele Nebojsa Stefanovic belügyminiszter és Zoran Djordjevic védelmi miniszter. Enver Hoxhaj koszovói külügyminiszter pedig azt is közölte: Aleksandar Vucic mindössze három órát tartózkodhat Koszovóban.

A szerda kora délutáni kampánygyűlésre több tucat autóbusznyi szimpatizáns indult útnak Koszovó több településéről. A körülbelül 60 járművet azonban helyi albánok, a sajtó információi szerint a nacionalista Önrendelkezés (Vetevendosje) mozgalom tagjai megdobálták, majd feltartóztatták, így a mintegy háromezer szimpatizáns nem tudott a helyszínre utazni. Az úttorlaszoknál állók Szerbia és Vucic ellenes transzparenseket lengettek.

A koszovói rendőrség azt tanácsolta a szerb szervezőknek, hogy álljanak el a szimpatizánsok szervezett szállításától, és elégedjenek meg néhány autóbusz átengedésével, a helyi hatóságoknak ugyanis nincs elegendő emberük a teljes konvoj biztosítására.

Szerbiában április 2-án tartanak elnökválasztást. A szerb politikusok többsége az utóbbi években mindig megragadta az alkalmat, hogy a választási kampány során Koszovóba utazzon, arra a területre, amelyet Szerbia még mindig saját, többségében albánok lakta, déli tartományának tart annak ellenére, hogy Pristina 2008-ban kikiáltotta függetlenségét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!