Szerb elnökválasztás - Csökken az elnökválasztás eredménye ellen tüntetők száma

Külföld, 2017.04.11

Míg szombaton a korábbiaknál nagyobb számban - a rendőrségi jelentések szerint valamivel több mint tízezren, a tüntetők szerint nyolcvanezren - tiltakoztak Belgrádban a "diktatúra" és Aleksandar Vucic hivatalban lévő kormányfő elnökválasztási győzelme ellen, hétfőre jelentősen csökkent a tüntetők száma, és az egybehangzó beszámolók szerint csak néhány ezren vonultak az utcára a szerb fővárosban.

A tiltakozássorozat a múlt hétfőn, egy nappal az elnökválasztás után kezdődött. A szerbiai fiatalok azért vonultak utcára, mert véleményük szerint az országban diktatúra uralkodik, és Aleksandar Vucic tisztességtelen módszerekkel nyerte meg az elnökválasztást. Az első napokban még csak annyit lehetett tudni, hogy főként azok tiltakoznak, akik nem mentek el szavazni április másodikán. Ez abból a szórólapból derült ki, amely szerint azoknak, akik nem vettek részt a választáson, jogukban áll a voksolás megismétlését követelni. Később a tiltakozók a választási bizottság tagjainak, a szerb közszolgálati televízió és a médiahatóság vezetőinek, valamint a szerb házelnöknek a lemondását követelték, mert szerintük lehetővé tették, hogy Vucic szavazatlopással, a média befolyásolásán keresztül, erőszakos kampányt folytatva győzni tudjon. Szombaton a tiltakozók csatlakoztak azokhoz a rendőrségi és katonai szakszervezetekhez, amelyek magasabb béremelést követelve vonultak utcára.

Hétfőn újabb követelések jelentek meg, ezekben a diktatúra megszüntetését és az ország vezetésének leváltását, szabad választásokat, sajtószabadságot, a központosítás megszüntetését, a párttagsággal rendelkező vállalatvezetők leváltását, a szociális és gazdasági rendszer irányvonalának megváltoztatását, az életszínvonal megőrzését, a dolgozók jogainak növelését, valamint teljes mértékben államilag finanszírozott, mindenki számára elérhető oktatási és egészségügyi rendszer kiépítését követelték.

A szerbiai közszolgálati televízió kedd reggeli műsorában elhangzott elemzés szerint ezekért a "túl általános" követelésekért már nem biztos, hogy nagy tömegben fognak kiállni akár a diákok, akár mások, így várhatóan a napokban tovább csökken a tiltakozók száma.

A Vecernje Novosti című, kormányközeli lap információi szerint a húsvéti ünnepek után ellentüntetéseket, azaz Vucic mellett kiálló demonstrációkat is rendezhetnek Belgrádban.

Néhány nappal ezelőtt a választás második helyezettje, Sasa Jankovic volt ombudsman, aki a voksok 16,36 százalékát szerezte meg, valamint stábja választási csalásról beszélt. Azt követelték, hogy számolják újra a szavazatokat néhány helyen, mert rendellenességeket találtak, és becsléseik szerint Vucic több mint 300 ezer szavazatot ellopott. A választási bizottság a sajtó előtt számolta újra a kérdéses voksokat, és végül négy olyan szavazólapot talált, amelynek nem ott lett volna a helye, így elvetette az ellenzéki jelölt követelését.

Kedden viszont tizenegy szavazóhelyen megismétlik az elnökválasztást az ott tapasztalt szabálytalanságok miatt, a voksok összeszámlálása után pedig a választási bizottság kihirdeti az elnökválasztás végleges és hivatalos eredményét. A szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága szerint a voksok több mint 55 százalékát szerezte meg a hivatalban lévő kormányfő, aki így már az első körben megnyerte az elnökválasztást, és június elsejétől ő lesz Szerbia új köztársasági elnöke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!