Szerb elnökválasztás - Mandátumának letöltése után nyugdíjba vonul Tomislav Nikolic szerb elnök

Külföld, 2017.03.21

Amint letelik elnöki mandátuma, benyújtja nyugdíjaztatás iránti kérelmét - jelentette be Tomislav Nikolic a Kurir című szerb napilap keddi számában.

Az államfő azonban hozzátette, hogy ez csupán öregségi nyugdíjat jelent, nem kíván már munkába állni, ám a politikában továbbra is aktív szerepet akar vállalni.

Tomislav Nikolic mandátuma május 31-én jár le, és elmondása szerint már aznap beadhatja nyugdíjazási kérelmét. A Kurirnak azt mondta, egyelőre senkivel nem egyeztetett arról, hogy milyen feladatai lehetnek júniustól, de dolgozni már nem szeretne.

Emlékeztetett arra, hogy minden feltételnek megfelel ahhoz, hogy nyugdíjba vonulhasson, hiszen betöltötte a 65. életévét és 45 év munkaviszony áll a háta mögött.

A lap közölte, hogy az államfő jelenleg 130 ezer dináros (324 ezer forint) fizetést kap, ami mandátumának letöltése után fél évig még jár neki, habár kérésre ez az időszak 12 hónapra hosszabbítható, a nyugdíja pedig ennek 80 százaléka, azaz 104 ezer dinár (259 ezer forint) lenne. Emellett Nikolicnak volt elnökként - amennyiben nem vállal újabb politikai szerepet - a jövőben is saját iroda, tanácsadó, titkár, testőrség, hivatali gépkocsi és diplomata útlevél jár, valamint megilleti a tiszteletbeli elnöki státus.

A közvélemény-kutatások szerint Tomislav Nikolicot az elnöki székben Aleksandar Vucic jelenlegi miniszterelnök válthatja. A voksolást április 2-án tartják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!