Szerb elnökválasztás - Választási bizottság: Vucic kapta a legtöbb szavazatot

Külföld, 2017.04.03

Majdnem teljes feldolgozottság mellett határozottan állítható, hogy Aleksandar Vucic nyerte meg a vasárnapi szerbiai elnökválasztást - közölte a választási bizottság (RIK) hétfőn.

A leadott szavazatok 91,65 százalékának feldolgozását követően kiderült, hogy Vucicra a választópolgárok 55,13 százaléka adta a voksát. Sasa Jankovic korábbi ombudsman a szavazatok 16,25 százalékát szerezte meg, a harmadik helyen pedig az elnökválasztás legkomolytalanabb jelöltje végzett. Ljubisa Preletacevic Beli, egy viccpárt jelöltje ironikus kampányával a szavazatok 9,43 százalékát tudta megszerezni. Ez egyben azt is bizonyítja, hogy van egy körülbelül 300 ezer főből álló réteg, amelyet a politikai rendszer kifigurázásával lehetett megmozdítani, Beli szavazóinak többsége vélhetőleg az egyébként politikailag passzív fiatalok köréből került ki.

A választás eredményeiből az is látszik, hogy gyengült a radikális jobboldal támogatottsága. A voksolás legnagyobb vesztese az ultranacionalista Vojislav Seselj, akire a szavazók csupán 4,47 százaléka voksolt, és ez az ötödik helyre volt elég. Seseljt csak egy kicsivel előzte meg a szintén nacionalista húrokat pengető, de mérsékeltebb álláspontot képviselős volt külügyminiszter, Vuk Jeremic. A megalázó vereséget Seselj gyakorlatilag azzal ismerte el, hogy nem állt az újságírók elé, amire a korábbi választások alkalmával soha nem volt példa. A Seselj vezette Szerb Radikális Párt a tavalyi előrehozott parlamenti választáson a harmadik helyen végzett a voksok 8,1 százalékának megszerzésével, így a vasárnapi eredmény népszerűsége óriási csökkenéséről tanúskodik.

Hasonlóan nagyot bukott a tavalyi választás egyik legnagyobb győztese is, a balközép beállítottságú Elég volt mozgalom (Dosta je bilo) vezetője, Sasa Radulovic, aki 2016-ban a voksok 6,02 százalékának megszerzésével a legnagyobb ellenzéki erővé vált a törvényhozásban, ám az elnökválasztáson a szavazatok alig valamivel több mint 1 százalékát kapta meg.

Emellett az is egyértelművé vált, hogy az utóbbi 27 évet, azaz a szerbiai többpártrendszert meghatározó pártok teljes mértékben elvesztették erejüket, hiszen jelöltjeik támogatottsága meg sem közelítette Vucicét, de még a lélektani küszöbnek számító öt százalékot sem. Még az Ivica Dacic külügyminiszter vezette Szerbiai Szocialista Párt (SPS) - amelyet egykor Slobodan Milosevic irányított - is gyengének minősült, hiszen a korábbi évekkel ellentétben ezúttal nem indított önálló jelöltet, hanem a kormánykoalíció részeként Aleksandar Vucicot támogatta. Noha ez politikailag nem tűnhet rossz lépésnek, a választók szemében a párt függési viszonyát, gyengülését jelentheti.

Ez azt is jelentheti, hogy a szerb belpolitikát a közeljövőben a civil jelöltek (Sasa Jankovic, Vuk Jeremic, Ljubisa Preletacevic Beli) vezette csoportok határozhatják meg, ha ugyan sikerül valamilyen szervezett formába rendeződniük, és valós programot, illetve stabil szavazóbázist kialakítaniuk.

A választás végeredményét csütörtökig kell közölnie a választási bizottságnak.

A hivatalban lévő Tomislav Nikolic államfő mandátuma május 31-én jár le, ezt követően teheti le elnöki esküjét Aleksandar Vucic. Arról már az új elnök dönt, hogy kit javasol miniszterelnöknek maga helyett, a pártok jelöltjeivel júniusban kezdheti meg a konzultációkat. Nem hivatalos információk szerint az új kormányfő kinevezésével egy időben kormányátalakításra is sor kerülhet, és elképzelhető, hogy új védelmi és kulturális minisztere lesz az országnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!