Szerb miniszterelnök: ha választania kell Moszkva és az EU között, Szerbia az utóbbit fogja választani

Külföld, 2017.07.04

Szerbia hagyományosan jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal, a vallás és a kultúra által megalapozott érzelmi kapcsolat fűzi Moszkvához, amennyiben viszont választania kell Oroszország és az Európai Unió között, az utóbbit fogja választani - jelentette ki Ana Brnabic szerb miniszterelnök a Bloomberg amerikai hírügynökségnek adott interjújában, amelyet a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) kedden ismertetett.

"Teljesen egyértelmű, merre tart Szerbia - az Európai Unió felé" - szögezte le a kormányfő. Hozzátette, hogy miniszterelnökként az Aleksandar Vucic elnök - korábbi miniszterelnök - által megkezdett utat kívánja folytatni, és arra készül, hogy országát 2020-ig felkészítse az uniós tagságra.

Aláhúzta ugyanakkor, hogy Szerbia "nagy testvérként, védelmezőként" tekint Oroszországra, amelyhez a hagyományok, a hit és a kultúra köti. Ezeket az érzelmeket nem lehet figyelmen kívül hagyni - folytatta -, Szerbia stratégiai célja mindazonáltal az európai uniós tagság - mutatott rá Ana Brnabic.

A szerb kormányfő emlékeztetett: Szerbia elutasította, hogy csatlakozzon az Oroszország ellen bevezetett uniós szankciókhoz, mindazonáltal nem adott választ arra a kérdésre, kitart-e ezen álláspontja mellett, ha ez veszélyeztetné az uniós csatlakozását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!