Szerbia nem adja ki Romániának Sebastian Ghita üzletembert és volt politikust

Külföld, 2018.08.23

A szerb igazságszolgáltatás megtagadta Sebestian Ghita volt román képviselő és üzletember kiadatását Romániának, arra hivatkozva, hogy politikai okokból üldözik hazájában - közölte csütörtökön a román média.

A Hotnews.ro hírportál arról számolt be, hogy Ghita a belgrádi fellebbviteli bíróság szerdai döntése után közölte: nem áll szándékában visszatérni Romániába, és a politikában sem kíván szerepet vállalni semmilyen formában. Ghitát megvesztegetéssel, befolyással való üzérkedéssel, pénzmosással, zsarolással és titkos információk felhasználásával vádolják hazájában.

A belgrádi fellebbviteli bíróság helybenhagyta a szerb legfelsőbb bíróság egy hónappal ezelőtti döntését, amely elutasította a politikai menedékjogért folyamodó Ghita kiadatását. Ez utóbbit a román igazságügyi miniszter kérte Belgrádtól.

Ghita 2012-ben lépett be a politikába, akkor a Szociálliberális Szövetség (USL) listáján megválasztották a szociáldemokraták részéről parlamenti képviselőnek. Victor Ponta volt szociáldemokrata miniszterelnök közeli barátjának számít, tagja volt a titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottságnak.

Ellene a korrupcióellenes ügyészség több eljárást indított, ezt követően 2016 decemberében megszökött Romániából, majd 2017 áprilisában fogták el a szerb hatóságok Belgrádban.

Elmenekülése után Ghita saját hírtelevízióján keresztül több kompromittáló információt hozott nyilvánosságra, amelyben Laura Codruta Kövesi volt korrupcióellenes főügyészt és Florian Coldeát, a Román Hírszerző Szolgálat igazgatóhelyettesét azzal vádolta meg, hogy politikai szempontok és hamis bizonyítékok alapján indítottak büntetőjogi eljárást ellene és más politikusok ellen. Coldeát 2017 januárjában Ghita szökése miatt váltották le.

Az üzletember a vagyonát az Asesoft informatikai cégcsoportjával alapozta meg, a román média szerint a hírszerzéshez fűződő kapcsolatai is szerepet játszhattak abban, hogy informatikai cégei futószalagon nyertek nemzetbiztonsági jellegű, eurómilliós állami megbízásokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!