Szerbia garanciát vállalna Ratko Mladicért ideiglenes szabadon bocsátása esetén

Külföld, 2017.09.14

A szerb kormány hajlandó garanciát vállalni a  srebrenicai népirtással vádolt Ratko Mladicért, ha a hágai Nemzetközi Törvényszék ideiglenesen szabad lábra helyezi a boszniai szerbek egykori katonai parancsnokát, hogy Szerbiában gyógykezelhessék - közölte csütörtökön Nela Kuburovic szerb igazságügyi miniszter.

A tárcavezető kijelentette, hogy a vádlott családjának és ügyvédjének kérését tiszteletben tartva az igazságügyi minisztérium megkezdte a szükséges intézkedéseket, és a belgrádi kormány hamarosan dönt az ügyben. Hozzátette: nem ez az első alkalom, hogy Szerbia garanciát vállal egy hágai vádlottért. Vojislav Seselj ideiglenes szabadon bocsátásakor is így járt el a szerb kormány.

Ratko Mladic családtagjai azért kérték, hogy engedjék haza gyógykezelésre a hágai vádlottat, mert szerintük most nagyon rossz állapotban van, a holland orvosok nem megfelelően kezelik.

Ratko Mladicot 2015-ben orosz orvosok vizsgálták meg, és megállapították, nincs olyan állapotban, hogy követni tudja a tárgyalást.
A hágai Nemzetközi Törvényszék korábban már elutasította, hogy Ratko Mladicot Oroszországba szállítsák gyógykezelésre, mert - mint indokolták - Moszkva garanciái ellenére sem látták biztosnak, hogy visszatérne börtönébe.

A bírói testület azt is közölte néhány hónapja, hogy az ítélethirdetésig még gyógykezelés miatt sem engedik ideiglenesen szabadon Mladicot, mert előfordulhat, hogy megszökik. A törvényszék emlékeztetett arra, hogy néhény más vádlottal ellentétben Mladic nem önként adta fel magát, hanem 16 évnyi bujkálás után fogták el.

A hágai testület háborús bűnökkel, egyebek mellett a nyolcezer áldozatot követelő srebrenicai népirtásban való vezető szereppel vádolja a 74 éves egykori katonai parancsnokot, az elsőfokú ítélet november végén várható.

Az 1992-1995-ös boszniai háborúnak mintegy százezer halottja volt, és több mint egymillió ember kényszerült elhagyni otthonát. A hágai törvényszék ügyészsége szerint Ratko Mladic, illetve az azóta 40 évnyi börtönbüntetésre ítélt Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök tekinthető a bosnyákok és horvátok terhére elkövetett háborús és emberiesség elleni bűntények fő felelősének. A vád szerint a "Balkán mészárosának" is nevezett Ratko Mladic kulcsszereplője volt annak a vérengzésnek, amelyben 1995. július 14-én a Srebrenicához tartozó kravicei hangárban több mint ezer muszlimot gyilkoltak meg.

A törvényszék eddig 20 ember ellen emelt vádat a srebrenicai mészárlás ügyében, és közülük szinte mindenkit bűnösnek talált. Az ügyészség kimondta, hogy a srebrenicai mészárlás nem spontán katonai akció volt, hanem egy terv része, népirtás történt, amelyet a legmagasabb állami szinten találtak ki, és aki ezt tagadja, az sérti az áldozatok emlékét.

Mladicot 2011 májusában fogták el, és adták ki Hágának, pere 2012-ben kezdődött, a záróbeszédek tavaly decemberben hangoztak el. A most 74 éves Mladic legsúlyosabb büntetése életfogytiglani börtönbüntetés lehet, ha a törvényszék bűnösnek találja népirtás, háborús bűnök és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!