Szerbia hivatalosan is kérte Ramush Haradinaj kiadatását

Külföld, 2017.01.10

Szerbia kedden hivatalosan is kérelmezte Franciaországtól Ramush Haradinaj volt koszovói kormányfőnek, az 1998-99-es koszovói háború egyik gerillaparancsnokának kiadatását - közölte a szerb igazságügyi minisztérium.

A francia hatóságok a múlt szerdán vették őrizetbe Ramush Haradinajt egy 2004-ben kiadott szerb elfogatóparancs alapján. Az ügyben eljáró francia bíróság egy nappal később úgy döntött, Haradinaj őrizetben marad, amíg nem érkezik meg a kiadatása iránti hivatalos szerb kérelem.

Belgrád háborús bűnösnek tekinti Haradinajt, aki a koszovói harcok idején az albán többségű dél-szerbiai tartomány elszakadásáért küzdő Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) regionális parancsnoka volt. A politikus 2004-2005-ben rövid ideig kormányfője volt az akkor még ENSZ-igazgatás alatt álló tartománynak. A szerb hatóságok szerint parancsnoksága alatt több mint háromszáz szerbet és számos, az UCK-hoz nem lojális albánt gyilkoltak meg, továbbá több mint négyszáz embert raboltak el. A hágai Nemzetközi Törvényszék azonban két ízben is felmentette a terhére rótt vádpontok alól. Haradinaj jelenleg a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) nevű ellenzéki párt vezetője.

A volt koszovói miniszterelnök múlt szerdai elfogása óta a koszovói albánok tüntetéseket szerveztek, valamint több politikus is a Szerbiával folytatott párbeszéd megszakítására kérte a pristinai kormányt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!