Szergej Lavrov oroszországi látogatásra hívta meg Mike Pompeo amerikai külügyminisztert

Külföld, 2019.12.10

Oroszországi látogatásra hívta meg Mike Pompeo amerikai külügyminisztert Szergej Lavrov. Az orosz külügyminiszter ezt kedden jelentette be a Pompeóval tartott közös sajtókonferenciáján Washingtonban.

A két politikus előzőleg az Oroszország, Kína és az Egyesült Államok részvételével folytatandó fegyverzetkorlátozási tárgyalásokat, az orosz földön fogva tartott amerikaiak ügyét, az észak-koreai és a venezuelai helyzetet, a szíriai konfliktust, a terrorizmus problémáját, a palesztin kérdést és nem utolsósorban a közelgő amerikai választásokba történő esetleges külső beavatkozást vitatta meg.

A sajtókonferencián először szót kapó amerikai külügyminiszter hangsúlyozta: a Krím félsziget Ukrajna része, és - mint elmondta - ezt határozottan hangsúlyozta orosz kollégájának is, egyben felhívta a figyelmét, hogy Moszkvának tartania kell magát Kelet-Ukrajnában a korábbi megállapodásokhoz. Az amerikai diplomácia irányítója leszögezte: Washington számára elfogadhatatlan mindenfajta beavatkozás a 2020-as amerikai választások folyamatába. "Egyértelműen megfogalmaztam elvárásainkat Oroszország felé" - hangoztatta a közös sajtótájékoztatón. Hozzátette: bármely ország részéről is érje fenyegetés, Washington megteszi a megfelelő lépéseket a választás sérthetetlenségének biztosítására.

Szergej Lavrov megalapozatlannak nevezte az amerikai belpolitikába történő orosz beavatkozással kapcsolatos állításokat. "Erre még senki nem szolgáltatott számunkra bizonyítékokat, minthogy ilyen egyszerűen nem is létezik" - mondta. Ezzel összefüggésben megismételte a korábban már többször is hangoztatott orosz álláspontot, miszerint Moszkva nem avatkozott be a 2016-os amerikai választásokba. Alaptalannak nevezte az amerikai hírszerző ügynökségek erre vonatkozó következtetéseit. Úgy fogalmazott: "a gyanakvások hulláma öntötte el Washingtont". Mike Pompeo nem hagyta válasz nélkül e megjegyzéseket. A hírszerzői jelentésekre utalva hangsúlyozta: "nem hisszük, hogy tévedésekről volna szó". Lavrov kijelentette, hogy Oroszország lehetőséget lát az Egyesült Államokkal való kapcsolatok normalizálására. "A Moszkva ellen hozott szankciók senkinek sem használnak" - szögezte le. Az orosz diplomácia irányítója kitért egy sor világpolitikai kérdésre is. Kifejtette, Moszkva tőle telhetően mindent megtesz, hogy Irán betartsa az atomalkuban foglaltakat, és aggodalmáról beszélt a palesztin-izraeli tárgyalások elakadása miatt, kritikusnak nevezve a helyzetet. Közölte azt is: Oroszország kész arra, hogy aktívan segítse a Washington és Phenjan közötti tárgyalások felújítását. Moszkva készen áll az új START-szerződés - a hadászati fegyvereket csökkentő egyezmény - érvényességének meghosszabbítására is - hangoztatta. Mike Pompeo ezt azzal egészítette ki, hogy a fegyverzetkorlátozási tárgyalásokba az amerikai álláspont szerint okvetlenül be kell vonni Kínát is. Elmondta továbbá, hogy a tárgyalásokon Lavrov javasolta az Egyesült Királyság és Franciaország bevonását is az új, stratégiai fegyverzetek korlátozásáról folytatandó tárgyalásokba.

Pompeo leszögezte azt is: a nem távoli jövőben várhatóan fontos, az amerikai-orosz gazdasági kapcsolatokat érintő bejelentést tesznek. Pompeo és Lavrov kedden délután a Fehér Házban találkozott Donald Trump amerikai elnökkel.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!