Szigorították az Európai Bizottság tagjaira vonatkozó etikai kódex szabályait

Külföld, 2018.01.31

Hivatalosan is szigorították szerdán az Európai Bizottság tagjaira vonatkozó etikai kódex szabályait, miután korábban nagy felháborodást keltett, hogy José Manuel Barroso, a brüsszeli testület korábbi elnöke állást vállalt a globális pénzügyi válság kirobbanásában széles körben felelőssé tett Goldman Sachs amerikai befektetési banknál.

Az eddigi szabályok szerint az Európai Bizottság tagjai a megbízatásuk lejárta után 18 hónapig kizárólag a testület engedélyével helyezkedhettek el valahol, ezt az időszakot azonban most kiterjesztik: az uniós biztosok esetében két évre, a bizottság elnökének esetében pedig három évre.

A biztosok kollégiumának ülésén elfogadott, csütörtökön hivatalosan is életbe lépő új etikai kódex először határozza meg, mi számít "összeférhetetlenségnek", és alapelvként leszögezi, hogy a biztosoknak még az olyan helyzeteket is kerülniük kell, amelyekben ennek akár csak a látszata is felmerülhet. Ha a volt uniós biztosok a korábbi portfóliójuk területén kívánnak tevékenykedni, először ki kell majd kérniük a független etikai bizottság véleményét.

A biztosoknak az új szabályozás hatályba lépését követően évente nyilatkozniuk kell a 10 ezer eurót meghaladó befektetéseikről, összeférhetetlenség esetén pedig a testület elnöke előírhatja bizonyos vagyoni érdekeltségek elidegenítését vagy "bizalmi vagyonkezelés" alá helyezését.

Emellett ezentúl kéthavonta közzéteszik majd a biztosok utazási költségeire vonatkozó információkat.

A magatartási kódex alkalmazásáról az új, "megerősített és független" etikai bizottság rendszeresen jelentéseket fog közzétenni.

A Barroso-botrány azután robbant ki, hogy a globális pénzügyi válság kirobbanásában széles körben felelőssé tett Goldman Sachs 2016-ban bejelentette: a bizottság korábbi elnöke a cég nemzetközi üzletágának tanácsadója lesz, illetve a nem operatív feladatokkal megbízott igazgatóság vezetője. Az etikai bizottság végül felmentette Barrosót, mivel letelt a 18 hónap a megbízatása után, a brüsszeli testületet jelenleg vezető Jean-Claude Juncker azonban közölte, elődjét ezentúl egyszerű lobbistaként fogják fogadni az Európai Bizottságnál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!