Szijjártó: fel kell gyorsítani a nyugat-balkáni országok EU-integrációját

Külföld, 2018.05.17

A nyugat-balkáni országok EU-integrációs folyamatát fel kellene gyorsítani - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Varsóban, Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezleten.

Az MTI-nek az európai uniós bővítésre vonatkozó kérdésére válaszolva Szijjártó Péter elmondta: a magyar álláspont az, hogy a nyugat-balkáni országok EU-integrációs folyamatát fel kellene gyorsítani. Elégedetlenséget fejezte ki azzal, hogy az Európai Bizottság 2025-öt jelölte meg csatlakozásuk céldátumaként, s szorgalmazta: Montenegróval és Szerbiával még idén nyissanak meg minden tárgyalási fejezetet.

Rámutatott: a Nyugat-Balkánon történelmi feszültségek vannak, ezeket szerinte az európai és az euroatlanti integrációval lehetne a leginkább feloldani. A nyugat-balkáni integráció geopolitikai jelentőségét kiemelte Czaputowicz is. "Ha nem lesz jelen abban a térségben az EU, jöhetnek más szereplők is, akik nem mindig az európai biztonságot részesítik előnyben" - jelentette ki. Fontosnak nevezte, hogy az Európai Bizottság megjelölt egy csatlakozási időtávlatot, "akkor is, ha távoli".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!