Szijjártó Kijevben: határozott elvárásunk Ukrajnával szemben a magyar kisebbség jogainak szavatolása

Külföld, 2017.04.11

Magyarország számos konkrét segítséget nyújtott Ukrajnának, cserébe viszont elvártja, hogy ne sérüljenek az ott élő magyar nemzeti kisebbség jogai - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Kijevben, miután Miroslav Lajcák szlovák és Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszterrel közösen megbeszélést folytattak ukrán kollégájukkal, Plavlo Klimkinnel.

Szijjártó Péter a négy politikus közös sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére válaszolva elmondta: Magyarország sok-sok milliárd forintot költött arra, hogy Ukrajna és azon belül is Kárpátalja gazdasági fejlődését segítse. "Ugyanakkor komoly elvárásunk Ukrajnával szemben, hogy fejezzék be a (kárpátaljai) magyar intézmények vegzálását, és mindazokat a kezdeményezéseket, amelyekkel a magyar kisebbség jogait korlátoznák" - szögezte le.

A sajtótájékoztatóján elhangzott: a három visegrádi ország változatlanul támogatja Ukrajna szuverenitását, függetlenségét és területi épségét, továbbá a minszki megállapodások minden érintett fél általi betartását és végrehajtását a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus rendezése érdekében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!