Szilágyi Péter: Esterházy a cselekvő elhivatottság kiemelkedő példája

Külföld, 2017.02.04

Esterházy János kiemelkedő példája a cselekvő elhivatottságnak, a cselekvésnek és az összetartozás élő erejének pedig hatalmas szerepe van a felvidéki cserkészek tevékenységében - jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség (SZMCS) közgyűlésének megnyitóján, amelyet szombaton a mártírgróf Esterházy János halálának hatvanadik évfordulója alkalmából rendezett emlékünnepséggel egybekötve tartottak a felvidéki Rimaszombatban.

Szilágyi Péter a közgyűlést megnyitó beszédében az SZMCS-nek a Felvidéken kifejtett nemzet- és közösségmegtartó tevékenységét méltatta, illetve annak összetartozást erősítő szerepére mutatott rá. Elmondta: a szervezet által megvalósított közösségi programokban, táborokban a cselekvésnek és az összetartozás élő erejének hatalmas szerepe van.

"Nem is szép szavakra van most szükség, hanem cselekvésre és hitre (...) egy helyes fókuszra, amelynek közepén a keresztény-magyar gondolkodás áll" - jelentette ki Szilágyi Péter. Hozzáfűzte: ennek a cselekvő elhivatottságnak kiemelkedő példája Esterházy János is, akinek a mai ünnepség emléket állít.

Elmondta: a magyar kormány tudatában van a cserkészszövetség eredményeinek és erőfeszítéseinek, s ezért kiáll a nemzeti jelentőségű intézmények közé tartozó szervezet mellett. Kifejtette: ez az idén abban is megmutatkozik, hogy az eddigieknél is jelentősebb mértékben fogják támogatni tevékenységüket.

"A kormány, Magyarország erősödésének következtében, a 2017-es terveket nagyságrendekkel jobban tudja támogatni a nemzetpolitikai államtitkárságon keresztül" - hangsúlyozta Szilágyi Péter, rávilágítva: a szövetség számos célkitűzését fogják támogatni, köztük az idei összmagyar nagytábor megszervezését is.

A rendezvény vendégeit a felvidéki cserkészek nevében Gál Erik, az SZMCS elnöke köszöntötte, majd Asztalos Zoltán, a szervezet intéző bizottságának tagja mondott köszönetet a magyar kormány segítségéért. Rámutatott: a mozgalom erős gyökerekkel és komoly múlttal rendelkezik a Felvidéken, ők pedig mindent megtesznek azért, hogy hasonló jövője is legyen.

Az egész napos rendezvény délután az Esterházy János halálának hatvanadik évfordulója alkalmából rendezett, kulturális műsorral átszőtt emlékünnepséggel folytatódik, és egy emléktáblát is felavatnak a helyi cserkészháznál.

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség 1990-ben alakult újjá, s azóta a legnagyobb magyar ifjúságnevelő szervezetévé nőtte ki magát a Felvidéken. A jelenleg mintegy 1300 tagú szervezet rendszeres, heti szintű önkéntes nevelőmunkát folytat, évente több országos rendezvényt szerveznek, idén kiemelt rendezvényeként az egész tagságot megmozgató összmagyar szövetségi nagytábort is megrendezik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!