Szíria - Az Idlíb elleni szárazföldi és légitámadások beszüntetését sürgette a török védelmi miniszter

Külföld, 2018.09.10

Az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány elleni szárazföldi és légitámadások mihamarabbi beszüntetését és a tűzszünet biztosítását sürgette Hulusi Akar török nemzetvédelmi miniszter hétfőn Ankarában egy fogadáson tartott beszédében.

Az Anadolu török állami hírügynökség jelentése szerint Akar felszólalásában leszögezte: Törökország számára Idlíbben a tűzszünet fenntartása, a térségben pedig a stabilitás elérése a legfontosabb.

A szíriai kormányerők a felkelők kezén lévő utolsó szíriai tartomány, Idlíb visszafoglalását célzó offenzívára készülnek.

A szíriai mérsékelt ellenzéket támogató török, valamint a Bassár el-Aszad elnököt segítő orosz és iráni vezető tanácskozása kézzelfogható eredmény nélkül ért véget múlt pénteken Teheránban. A tárgyalófeleknek nem sikerült közös álláspontot kialakítaniuk a szíriai kormányerők várható idlíbi offenzívája ügyében.

A nemzetközi közösség humanitárius katasztrófától tart, mivel a tartományban mintegy hárommillió civil él.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a találkozón jelezte, hogy országa nem tud több menekültet befogadni, holott a menekülthullám már meg is indult. A török államfő tűzszünetet sürgetett, Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban elutasította a felvetést, és azt hangsúlyozta, hogy elkerülhetetlen a "terroristák" elleni harc. A térséget nagyrészt a Hajat Tahrír as-Sám nevű iszlamista szövetség ellenőrzi, melynek meghatározó ereje egy olyan fegyveres csoport, amely az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető. A jórészt a felkelők kezén lévő Idlíbet a felek korábban az asztanai folyamat keretében feszültségmentesítési övezetnek jelölték ki. Törökország a megállapodás értelmében megfigyelőpontokat alakított ki a tartomány körül és katonákat vezényelt a térségbe.

A szíriai kormányerők és orosz harci gépek szombaton heves légicsapásokat mértek a lázadókra a tartomány déli peremén, a szíriai kormányerők hétfőn pedig már ágyúzni is kezdték a területet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!