Szíria - Az orosz védelmi miniszter az idlíbi fegyvernyugvásról tárgyalt Damaszkuszban

Külföld, 2020.03.23

Az Idlíb tartománybeli tűzszünet biztosításáról, a Szíria többi régiójában történő stabilizációról és a kétoldalú haditechnikai együttműködésről tárgyalt Bassár el-Aszad szíriai elnök és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hétfőn Damaszkuszban.

A moszkvai védelmi tárca szűkszavú tájékoztatása szerint a felek kitértek a szíriai lakosságnak nyújtott orosz humanitárius segítségre és a szíriai gazdaság orosz szakemberek segítségével történő talpra állítására is.

Orosz és török katonák hétfőn második alkalommal teljesítettek közös járőrmissziót az Idlíb tartománybeli feszültségcsökkentési övezetben az Aleppót Latakijával összekötő M4-es autópályán. A szíriai orosz parancsnokság közölte, hogy páncélozott gépjárműoszlop útvonalát biztonsági megfontolásokból lerövidítették.

Az első orosz-török közös járőrözést az autópályán március 15-én hajtották végre Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök március 5-i moszkvai találkozója után. A felek abban állapodtak meg, hogy március 6-tól tűzszünet lép életbe az orosz támogatottságú szíriai kormányerők és a törökök által segített ellenzéki fegyveresek között. Moszkva és Ankara megerősítette elkötelezettségét Szíriai szuverenitása és a terrorizmus elleni harc iránt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn Moszkvában újságíróknak azt mondta, hogy Szíriában jelenleg nem folynak harcok és a Putyin-Erdogan-megállapodást követően a helyzet Idlíbben is stabilizálódott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!