Szíria - Bakuban találkozik az orosz vezérkari főnök és a NATO európai erőinek főparancsnoka

Külföld, 2018.04.19

Bakuban találkozik csütörtökön Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök és Curtis Scaparrotti, a NATO európai erőinek főparancsnoka, hogy megvitassa a szíriai helyzetet - közölte az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a két tábornok tárgyalni fog a NATO és Oroszország európai katonai tevékenységéről is. A TASZSZ orosz hírügynökség brüsszeli diplomáciai forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy Geraszimov és Scaparrotti megbeszéléseinek fő témája "az Oroszország és a NATO katonai tevékenységének esetleges helytelen értelmezéséből fakadó katonai incidensek megelőzése" lesz.

A moszkvai katonai tárca közölte, hogy a Bakuba érkezett Geraszimovot a nap folyamán fogadja majd Ilham Aliyev azeri elnök.

A Geraszimov-Scaparotti találkozó lehetőségéről az orosz médiában először Rose Gottemoeller, a NATO főtitkár-helyettese tett említést, a Kommerszant című napilap április 11-i számában megjelent interjújában.

Gottemoeller egyebek között arról beszélt, hogy a kiélezett feszültség ellenére a jelenlegi nemzetközi helyzet nem olyan, mint amilyen a hidegháború idején volt, egyebek között azért, mert a komoly nézeteltérések ellenére a felek között nyitva maradtak a kommunikáció csatornái. Emlékeztetett rá egyebek között a Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár között a februári müncheni biztonsági konferencián létrejött találkozóra, valamint arra, hogy március 21-én Geraszimov és Scaparrotti telefonon egyeztetett egymással.

A NATO főtitkár-helyettese a kapcsolatok átláthatóságának és kiszámíthatóságának erősítését, a veszélyes incidensek megelőzését és a bizalomerősítést nevezte meg az orosz vezérkari főnök és az atlanti szövetség európai parancsnoka találkozójának témáiként.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!