Szíria - Békeerőfeszítéseik jobb összehangolásáról állapodott meg a török, az orosz és az iráni elnök

Külföld, 2020.07.01

Megállapodott szerdán Recep Tayyip Erdogan török, Vlagyimir Putyin orosz és Haszan Róháni iráni elnök, hogy jobban összehangolják a szíriai konfliktus rendezését célzó erőfeszítéseiket az asztanai formátum keretében - derült ki a háromoldalú videokonferenciát követően kiadott közös nyilatkozatból.

A három vezető elutasította a katonai megoldást, és a felek közti párbeszédet sürgette.

Az orosz vezető felszólalásában az arab országban harcoló felek békés és közvetlen párbeszédét sürgette. Másfelől jelezte: még mindig maradtak terrorgócok az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban és az ország más részein.

Erdogan a megbeszélés sajtónyilvános részében azt emelte ki: minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy Szíriában mihamarabb béke, biztonság és stabilitás köszöntsön be.

Róháni illegitimnek nevezte az amerikai csapatok szíriai jelenlétét, és arra szólította fel őket, hogy azonnal távozzanak az országból.

Noha leszögezte, hogy Teherán álláspontja szerint a szíriai polgárháborút csak politikai úton lehet lezárni, hangsúlyozta a terrorizmus elleni harc fontosságát is.

"Továbbra is a szemben álló szíriai felek párbeszédét támogatjuk, eltökéltek vagyunk az Iszlám Állam, az al-Kaida és más, hozzájuk kapcsolódó csoportok elleni harcban" - tette hozzá.

Róháni, akinek a szavait az iráni állami televízió élőben is közvetítette, hangsúlyozta: a terrorizmus elleni harcnak addig kell tartania, míg az összes, Szíriában és a térségben tevékenykedő terroristát meg nem semmisítik.

Az államfők hangsúlyozták Szíria szuverenitása és területi integritása melletti elkötelezettségüket, és elégedettségüknek adtak hangot afelett, hogy egyetértés alakult ki az alkotmányozó bizottság augusztusra kitűzött harmadik ülésére vonatkozóan. A szíriai kormány és az ellenzék először tavaly októberben ült asztalhoz Genfben, hogy kidolgozzon egy alkotmányt, amely lehetővé teszi a békés együttélést, a tárgyalások azonban november végén megrekedtek. A bizottság az ellenzék, a civil társadalom és a kormány képviselőiből áll, mindegyik oldal 50 főt delegált.

A három elnök Szírián túl a gazdasági együttműködések összehangolásának szándékát is megerősítette.

Végül közölték, hogy a szíriai polgárháború békés rendezését célzó, 2017-ben életre hívott asztanai folyamat következő háromoldalú csúcstalálkozóját Teheránban fogják tartani.

Törökország, valamint Oroszország és Irán ellentétes oldalon áll a szíriai konfliktusban, előbbi a mérsékelt ellenzéki milíciákat, utóbbiak Bassár el-Aszad szíriai elnököt és kormányerőit támogatják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!