Szíria - Egy orosz lefejezős videót tett közzé a Novaja Gazeta, a Kreml elhatárolódik

Külföld, 2019.11.21

Egy feltehetően szíriai férfi oroszajkú fegyveresek általi lefejezéséről készült videót tett közzé a Novaja Gazeta című független orosz napilap, a felvételen látható kivégzéstől a Kreml szóvivője csütörtökön elhatárolódott, hangsúlyozva, hogy annak nincs köze az orosz fegyveres erők Szíriában végrehajtott műveleteihez.

A Novaja Gazeta által szerdán közölt felvételen, amelynek egyes részletei 2017-ben, mások pedig idén novemberben jelentek meg a világhálón, négy oroszul akcentus nélkül beszélő fegyveres hangosan gúnyolódva megkínoz, lefejez és megcsonkít egy arab férfit. A lábánál felakasztott holttestet ezután felgyújtják.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak azt mondta, nem látta a felvételt, de - mint mondta - biztos benne, hogy "ennek semmi köze sincsen az orosz katonai művelethez Szíriában", ezért szerinte teljesen alaptalanok az orosz katonák jó hírnevével kapcsolatos aggályok.

A Novaja Gazeta az elkövetőket a Wagner elnevezésű orosz zsoldcsoport tagjaiként írta le, egyiküket be is azonosította, az áldozatot pedig arab sajtóértesülések alapján a szíriai hadsereg egyik dezertőrének nevezte. A fegyveresek egyike a felvételen a kínzás közben azt mondja, hogy az Iszlám Állam minden tagja úgy jár majd, mint a foglyuk.

A lap az ügyről rendelkezésére álló adatokat felajánlotta az orosz bűnüldöző szerveknek.

A kérdésre, hogy a vajon a Kremlnek van-e tudomása a katonai magáncégek által elkövetett bűncselekményekről, Peszkov azt felelte, hogy ez nem az elnöki hivatal, hanem a bűnüldöző szervek illetékességébe tartozik. Hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin nem dönt az ilyen cégek Szíria tevékenységével kapcsolatban.

"Én csak az orosz fegyveres erők és alegységeik tevékenységéről beszélhetek, amelyek a legfelső főparancsnok (Putyin) parancsaival összhangban tevékenykednek" - hangoztatta Peszkov.

Moszkva következetesen elhatárolódik azoknak az orosz zsoldosoknak a harci tevékenységétől, akik az általa 2015 óta katonailag támogatott Bassár el-Aszad szíriai elnök oldalán vesznek részt a több mint nyolc éve tartó szíriai polgárháborúban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!