Szíria - Ismét járőröznek az ENSZ-békefenntartók a Golán-fennsíkon

Külföld, 2018.08.02

Az ENSZ békefenntartó alakulatai újrakezdték 2012-ben felfüggesztett járőrtevékenységüket a Golán-fennsíkon, a Szíria és az Izrael közötti demarkációs vonalon - közölte az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője újságírókkal csütörtökön Moszkvában.

"Az ENSZ békefenntartói ma az orosz katonai rendőrség kíséretében, hat év óta először végeztek őrjáratot a szétválasztás térségében" - mondta Szergej Rudszkoj vezérezredes.

Emlékeztetett, hogy a képsapkások az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1974-ben elfogadott 350-es határozata alapján állomásoznak a Golán-fennsíkon. Mint mondta, szíriai kormányerők helyreállították az ellenőrzést a szíriai-jordániai határon, és a Golánon megteremtették járőrözés feltételeit, amelyet 2012-ben biztonsági megfontolásokból függesztettek fel.

Rudszkoj bejelentette, hogy az ENSZ-őrposztok elleni támadások megelőzésére az orosz katonai rendőrség a Bravo vonal mentén (amelyet a szíriai kormányerők nem léphetnek át) nyolc megfigyelőállást létesít, amelyeket a helyzet stabilizálódásával párhuzamosan átad majd a szíriai kormányerőknek.

Beszámolója szerint a szíriai kormánycsapatok orosz légi támogatás mellett helyreállították az ellenőrzést Kuneitra, Szuvejda és Deraa tartomány felett, teljességgel megsemmisítve ott az Iszlám Állam és a Dzsebhat as-Sám elnevezés használatára áttért, dzsihadista an-Nuszra Front fegyveres csoportjait. Mint mondta, Damaszkusz erői 146 települést foglaltak el az ország délnyugati részén, ötvenet közülük békés eszközökkel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!