Szíria - Kreml: alaptalanok az OPCW-misszió orosz akadályoztatásával kapcsolatos vádak

Külföld, 2018.04.16

A Kreml szóvivője hétfőn alaptalannak nevezte a vádakat, amelyek szerint Oroszország akadályozza, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) ellenőrei eljussanak az állítólagos vegyi támadás helyszínére a szíriai Dúmában.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő ismételten óvott az elhamarkodott következtetésektől azzal kapcsolatban, hogy ki állhatott a dúmai incidens mögött. Emlékeztetett rá, hogy Moszkva mindig is az akadálytalan kivizsgálás híve volt.

Közölte: jelenleg nem folynak tárgyalások egy orosz-amerikai csúcstalálkozó előkészítéséről. Peszkov ugyanakkor hangot adott reményének, hogy az amerikai belpolitikai küzdelmek lecsendesedése nyomán "valamilyen eszmecsere megkezdődik, tekintet nélkül arra az egész veszteségre, amelyet most Washingtonból okoznak a kétoldalú kapcsolatoknak".

"Bizonyos információcsere folyik katonai vonalon" - válaszolta Peszkov arra a kérdésre, hogy vajon a nyugati koalíció tájékoztatta-e Moszkvát a Szíria ellen készülő katonai csapásról.

Azt hangoztatta, hogy a Szíriára mért amerikai csapások eltérő megítélése nem osztotta meg Oroszországot és Törökországot, és a két ország folytatja majd az együttműködést a rendezés ügyében.

Peszkov szerint a Moszkva ellen meghirdetett új amerikai szankcióknak nincs közük a szíriai helyzethez, azok célja Oroszország kiszorítása a nemzetközi piacokról. A szóvivő az amerikai intézkedéseket a nemzetközi jog és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályainak megsértéseként, a tisztességtelen versenyre tett leplezetlen kísérletként és törvénytelen nemzetközi vagyontárgy-lefoglalásként értékelte.

Peszkov elmondta, hogy az orosz vezetés "folytatja a munkát a gazdasági stabilitás biztosítása érdekében". A szóvivő egyelőre nem kívánta kommentálni az orosz parlament alsóháza által összeállított ellenintézkedés-csomagot, amelyről első olvasatban május 15-én szavaznak majd a képviselők.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!