Szíria - Kreml: az idlíbi "terroristafészek" akadályozza a politikai rendezést

Külföld, 2018.09.04

Az Idlíb tartományban létrejött "terroristafészek" destabilizálja a szíriai helyzetet és akadályozza a politikai és diplomáciai rendezést - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak kedden Moszkvában.

Reagálva Donald Trump amerikai elnöknek a kormányerők készülő idlíbi offenzívájával kapcsolatos állásfoglalására, Peszkov úgy vélekedett, hogy a terrorfenyegetést figyelmen kívül hagyva figyelmeztetni a támadás következményeire "valószínűleg nem teljes nem átfogó hozzáállást" tükröz.

Trump hétfőn Twitter-üzenetben figyelmeztette Bassár el-Aszad szíriai elnököt, nehogy "meggondolatlan támadást indítson" a lázadók ellenőrzése alatt lévő Idlíb ellen. Az elnök Damaszkusz két szövetségese, Oroszországot és Iránt is óva intette a támadástól.

"Az oroszok és az irániak súlyos humanitárius hibát követnének el, ha részeseivé válnának e potenciális emberi tragédiának. Százezreket ölhetnek meg. Ne hagyják, hogy ez megtörténhessen!" - írta az amerikai elnök.

Peszkov hangsúlyozta, hogy a terroristák által Idlíbből irányított drónok "jelentős fenyegetést" jelentenek az orosz erők ideiglenes állomáshelyeire Szíriában. Elmondta, hogy a tartományban kialakult helyzet a pénteki teheráni iráni-orosz-török csúcs egyik legfontosabb témája lesz.

A Donyec-medencei válságról nyilatkozva Peszkov nem válaszolt az ukrán médiának arra a kérdésére, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) milyen jogalapja van ukrán területen helyszíni nyomozati segítséget nyújtani az önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" hatóságainak a szakadár terület volt vezetője, Olekszandr Zaharcsenko meggyilkolása ügyében. Az szóvivő a pénteken elkövetett merénylettel kapcsolatban megjegyezte: "nyilvánvaló", hogy terrortámadás történt, amelynek célja a helyzet destabilizálása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!