Szíria - Kreml: Putyin az idlíbi szélsőségesek agresszivitását kifogásolta Erdogannak

Külföld, 2020.02.21

Komoly aggodalmát fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a szíriai Idlíb tartományban harcoló szélsőségesek agresszivitásával kapcsolatban török hivatali partnerének, Recep Tayyip Erdogannak - közölte a Kreml sajtószolgálata a két vezető péntek esti, Ankara kezdeményezésére létrejött telefonbeszélgetéséréről.

"A figyelem középpontjában ismét az Idlíbben kialakult helyzet állt. Vlagyimir Putyin komoly aggodalmának adott hangot az agresszív csoportosulások folytatódó agresszív lépéseivel kapcsolatban" - állt az orosz elnöki hivatal által kiadott tájékoztatásban.

A Kreml szerint "hangsúlyt helyeztek a Szíriai Arab Köztársaság szuverenitásának és területi épségének feltétel nélküli tiszteletben tartására".

Putyin és Erdogan a moszkvai közlés szerint megállapodott, hogy felélénkítik az Idlíbről a helyi feszültség csökkentése, a fegyvernyugvás megteremtése és a terrorfenyegetés semlegesítése érdekében folytatott kétoldalú tárcaközi konzultációkat. Megerősítették, hogy a védelmi minisztériumok szintjén folytatott kapcsolattartás "intenzív rendszerben" folytatódik majd.

A két elnök kitért a líbiai rendezés problematikájára. Ezzel kapcsolatban "kiemelésre került" a Berlinben január 19-én megtartott nemzetközi konferencia határozatai következetes végrehajtásának fontossága.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!