Szíria - Lavrov: Washington fékezi a menekültek hazatérését

Külföld, 2018.08.20

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) nem tud hatékony határozatot hozni a szíriai menekültek hazatéréséről az Egyesült Államok "destruktív" álláspontja miatt, Washington fékezi ezt a folyamatot - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn Moszkvában, a libanoni hivatali partnerével, Gibran Bászillal tartott sajtóértekezletén.

"Természetesen felhívtuk a BT figyelmét erre a helyzetre, amely egyáltalán nem felel meg az ENSZ BT 2254-es határozata végrehajtásának. De, figyelembe véve az Egyesült Államok abszolút destruktív szerepét, nehéz lenne arra számítani, hogy a Biztonsági Tanács a jelenlegi helyzetben kedvező döntéseket hozhat erről a helyzetről" - mondta.

Lavrov azt hangoztatta, hogy Oroszország aktívan közreműködik a menekültek visszatérésében. Elmondta, hogy Szíriában az oroszok külön központot hoztak létre a fogadásukra és az elosztásukra, amely naprakész információval rendelkezik arról, mely települések készek hazatérő emberek befogadására. Az orosz külügyminiszter szerint csak a múlt hónap során hétezren települtek vissza Libanonból Szíriába.

Szergej Lavrov kifogásolta, hogy - mint mondta - az ENSZ Titkársága tavaly októberben titkos utasítást adott arra, hogy a világszervezet szakosított intézetei a humanitárius segélynyújtás kivételével ne segítsenek Szíria helyreállításában, amíg "nem sikerül haladást elérni a politikai átmenetben". Erre akkor derült fény, amikor Moszkva afelől érdeklődött, hogy az UNESCO, az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete mikor kapcsolódik be az római kori romjairól világhírű Palmüra helyreállításába.

Az orosz diplomácia vezetője elmondta, hogy Moszkva és Ankara az elkövetkező napokban meg fog állapodni arról, miként különítsék el Idlíb tartományban az együttműködésre hajlandó szíriai ellenzéki erőket és a korábban an-Nuszra Frontként, az al-Kaida egykori szíriai ágaként ismert, jelenleg a Dzsabhat Fatah es-Sám elnevezést használó dzsihadista csoporttól. Hangsúlyozta: véget kell vetni annak, hogy a szélsőségesek rendszeresen tűz alá veszik a szíriai kormányerők állásait és dróntámadásokat intéznek a hmejmími orosz katonai repülőtér ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!