Szíria - Németország egymilliárd eurót ajánlott fel a brüsszeli donorkonferencián

Külföld, 2018.04.25

Németország egymilliárd eurót ajánlott fel a polgárháború sújtotta Szíriában élő rászorulók és a környező országokban menedéket keresők támogatására szerdán az Európai Unió és az ENSZ által szervezett brüsszeli donorkonferencián.

A felajánlást Heiko Maas német külügyminiszter jelentette be országa nevében, amikor megérkezett a kétnapos Szíria-konferencia zárónapjára.

Berlini közlés szerint ezen összeget további 300 millió euróval egészíthetik még ki az év második felében, Németország 2019-es költségvetésének elfogadása után.

Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő arra szólította fel a szíriai elnök legfőbb külföldi támogatóinak számító Oroszországot és Iránt, hogy gyakoroljanak nyomást Damaszkuszra a béketárgyalások felújítása, az immár nyolcadik éve tartó polgárháború lezárása érdekében.

"Úgy hisszük, hogy a fenntartható béke megteremtésének egyetlen útja az ENSZ égisze alatt zajló politikai folyamat" - mondta az olasz politikus.

Mogherini még kedden azt hangsúlyozta, hogy a konferencia arra is lehetőséget kínál, hogy politikai támogatást gyűjtsenek a genfi béketárgyalások újraindításának érdekében.

Az iráni nukleáris megállapodás jövőjére vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva a főképviselő leszögezte: a szerződés működik, ezért meg kell őrizni.

A donorkonferencián több mint nyolcvan ország képviselői vesznek részt, a szervezők legalább hatmilliárd dollárt szeretnének gyűjteni Szíria támogatására.

A legnagyobb nemzetközi donornak az Európai Unió és tagállamai számítanak. Sajtóhírek szerint Németország 2012 óta 4,5 milliárd euró támogatást nyújtott a konfliktus áldozatainak megsegítésére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!