Szíria - Orosz tábornok: Idlíbben két napon belül vegyi támadás várható

Külföld, 2018.08.26

Angolul beszélő szakértők érkeztek az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban létrehozott feszültségcsökkentési övezet déli részébe, hogy ott két napon belül megrendezzenek egy, a civil lakosság elleni vegyifegyver-támadást - jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője újságíróknak vasárnap Moszkvában.

"A mérgező hatóanyagot tartalmazó lőszerrel sorozatvetőkről a tervek szerint a következő két napon belül mérnek csapást Kafer-Zait településre, Habittól hat kilométerre délre" - mondta.

"A régión kívüli érdekelt erők ily módon készítenek elő ismét jelentős provokációkat Szíria területén, mérgező anyagok felhasználásával, a helyzet hirtelen destabilizálása és a békefolyamat fenntartható dinamikájának megszakítása érdekében" - tette hozzá a tábornok.

Konasenkov egy nappal korábban azt állította, hogy a brit titkosszolgálatok a Hajat Tahrír as-Sám terrorszervezet (az egykori an-Nuszra front) közreműködésével vegyifegyver-támadásokat szerveznek Szíriában, hogy ezzel ürügyet szolgáltassanak egy, az arab ország elleni amerikai-brit-francia rakétatámadásra. Szavai szerint ennek érdekében nyolc tartály klórgázt szállítottak Idlíb tartományba.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy néhány napja a Perzsa-öbölbe érkezett a The Sullivans amerikai torpedóromboló, a fedélzetén 56 cirkálórakétával, a katari al-Udeid légi támaszpontra pedig egy B-1B amerikai hadászati bombázót vezényeltek 24 levegő-föld cirkálórakétával.

Kijelentette: Washington és szövetségesei soron következő agresszív lépését készíti elő az is, hogy augusztus 22-én az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország magas rangú képviselői "minden alap nélkül" kijelentették, hogy "a lehető leghatározottabban" reagálnak, ha a szíriai kormány vegyi fegyvert vet be.

Az Egyesült Államok tavaly Tomahawk manőverező robotrepülőgépekkel támadta a szíriai légierő sajráti légi támaszpontját, ahonnan Washington szerint az Idlíb tartománybeli Hán Sejkún település elleni vegyifegyver-támadást végrehajtó harci gép felszállt. Idén áprilisban az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyása nélkül - az orosz külügyminisztérium adatai szerint - több mint 100 rakétát lőtt ki egy damaszkuszi kutatóintézetre, a köztársasági gárda törzsére, a légvédelmi erők támaszpontjára, több katonai repülőtérre, katonai raktárakra. A három ország a csapást egy, a Damaszkusz közeli Dúma elleni állítólagos vegyifegyver-támadással indokolta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!