Szíria - Párizs szerint Idlíb ostroma esetén a dzsihadisták Európa biztonságát fenyegethetik

Külföld, 2018.09.11

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter szerint a szíriai rezsim ostroma az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány ellen közvetlen következményekkel járhat Európa biztonságára a térségben jelenleg tartózkodó több ezer dzsihadista szétszóródásával.

"Van egy biztonsági kockázat abból a szempontból, hogy ebben a térségben található nagyon sok, elsősorban az al-Kaidához tartozó dzsihadista, a számuk 10-15 ezer körül lehet, és akik a jövőben kockázatot jelenthetnek a biztonságunkra" - mondta kedden a francia diplomácia vezetője a BFM hírtévének. Köztük "néhány tucat" francia állampolgár is lehet a tárcavezető szerint.

"Szétszóródhatnak, ha a szíriai és az orosz offenzíva megindul olyan körülmények között, ahogy azt jelenleg képzeljük" - figyelmeztetett a külügyminiszter.

Jean-Yves Le Drian egy humanitárius katasztrófa kockázatáról is beszélt a tartományban, ahol mintegy 3 millióan élnek. Úgy vélte, hogy az aleppói precedens, a lázadóknak a 2016 decemberében a rezsim által visszafoglalt székhelyén kialakult válság "semmi lenne ahhoz a szörnyűséghez képest, amit ez jelenthet".

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden ismét rendkívüli ülést tart az Idlíbben kialakult helyzetről, ahol az ENSZ a század "legrosszabb humanitárius katasztrófájától" tart, amennyiben a rezsim támadást indít a lázadók utolsó nagy bázisa ellen.

Idlíb tartományban mintegy 3 millió civil él. A térség nagy részét a Hajat Tahrír as-Sám nevű iszlamista szövetség ellenőrzi, melynek meghatározó ereje egy olyan fegyveres csoport, amely az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető.

Jean-Yves Le Drian a vegyi fegyverek esetleges alkalmazása miatt is aggodalmának adott hangot és jelezte, hogy az jelenti a határt Franciaország számára, és erre az esetre légicsapásokkal fenyegette meg Damaszkuszt.

"Úgy tűnik, hogy egyfajta pszichológiai előkészítés folyik egyes orosz szereplők részéről vegyi fegyverek használatáról, amit terrorcsoportok számlájára írnának" - fogalmazott a francia külügyminiszter.

A szíriai felek békéltetésére létrehozott orosz katonai központ kedden azt közölte, hogy megkezdődött Idlíbben egy "megrendezett provokáció" jeleneteinek forgatása, amelyek azt hivatottak bizonyítani, hogy a szíriai kormányhadsereg a tartományban vegyi fegyvert vetett be.

Le Drian Moszkvát is figyelmeztette arra, hogy többet veszíthet egy offenzívával, mint nyerne.

"Amennyiben Oroszország megkockáztatja azt, hogy lemond az Idlíb tartomány stabilizálására tett ígéretéről, azt is kockáztatja, hogy teljesen egyedül marad egy katasztrófát követően, amelynek következményei őt fogják terhelni" - mondta a francia külügyminiszter.

Az orosz katonai vezetés az elmúlt hetekben többször is azt állította, hogy a kormányellenes erők kezén lévő Idlíbben provokáció készül, amely ürügyet szolgáltat majd nyugati országoknak egy Szíria elleni támadáshoz. John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó hétfőn bejelentette, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország megállapodott: a korábbi légicsapásokhoz képest "jóval keményebb válaszban" részesítik Szíriát, ha - mint fogalmazott - Damaszkusz ismét vegyi fegyvereket vet be a lázadók ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!