Szíria - A Fehér Ház Aszad elnököt teszi felelőssé a idlíbi gáztámadásért

Külföld, 2017.04.04

A Fehér Ház Aszad elnököt és a szír kormányt tette felelőssé a szíriai Idlíb tartományban elkövetett gáztámadásért.

Az amerikai kormány álláspontját Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője tolmácsolta kedden, hangsúlyozva, hogy a gáztámadás "elítélendő és a civilizált világ nem teheti meg, hogy nem vesz tudomást róla".

A Fehér Ház szóvivője arról tájékoztatott, hogy Trump elnököt aggasztják a történtek, ugyanakkor úgy vélekedett, hogy "az Aszad-rezsim e gyűlöletes cselekedete az előző amerikai kormányzat gyengeségének és határozatlanságának a következményei".

Spicer utalt arra: az előző amerikai elnök, Barack Obama még 2012-ben azt mondta ugyan, hogy a vegyifegyverek bevetése átléphetetlen határvonal lesz az amerikai kormányzat számára, ám ezt követően Washington nem tett semmit. A szóvivő nem szólt arról, hogy vajon a Trump-adminisztráció milyen lépéseket kíván tenni a történtek után. "Még nem állunk készen, hogy ezt megvitassuk" - fogalmazott Spicer. Hangsúlyozta viszont, hogy "Aszad Szíriája politikai realitás". Megjegyezte ugyanakkor, hogy a szíriai népnek valójában "az lenne az érdeke", hogy Aszad ne legyen hatalmon. Nyilatkozott az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete is. Nikki Haley szintén "mély aggodalmának" adott hangot az idlíbi gáztámadás miatt, s jelezte, hogy felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdára összehívott ülésén.

Közleményt adott ki a republikánus John McCain szenátor, aki a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának elnöke. McCain "mészárlásnak" nevezte a gáztámadást, s szerinte ez annak is bizonyítéka, hogy "Aszad elnök azt hiszi, büntetlenül követhet el háborús bűnöket".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!