Szíria - A NATO főtitkárhelyettese Kijevben erőteljes jelzésnek nevezte az amerikai légicsapásokat

Külföld, 2017.04.07

Erőteljes jelzésnek nevezte az Aszad-rezsim részére a Szíriában végrehajtott amerikai légicsapásokat pénteken Rose Gottemoeller, a NATO főtitkárhelyettese kijevi látogatása alatt, egy biztonsági fórumon.

Kijelentette, hogy ezzel az Egyesült Államok Bassár el-Aszad szíriai elnök tudomására hozta, hogy megengedhetetlennek tartja a vegyi fegyverek bevetését békés polgári lakosok ellen. Megjegyezte, hogy a légitámadásoknak nem a szíriai válság további élezése volt a célja.

A kijevi külügyminisztérium sajtóközleményében szintén kifejésre juttatta, hogy támogatja az Egyesült Államok azon lépéseit, amelyek az újabb háborús bűncselekmények megelőzésére irányulnak.

Rose Gottemoeller - aki csütörtökön érkezett kétnapos látogatásra Ukrajnába - a pénteki fórumon Ukrajnával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az országnak magának kell eldöntenie, csatlakozni kíván-e az atlanti szövetséghez. Hozzátette, hogy a NATO ajtói nyitva állnak Ukrajna előtt. Cáfolta hogy a NATO magához szeretné kötni Ukrajnát, mint ahogy azt szavai szerint Oroszország több ízben állította.

Az atlanti szövetség második számú vezetője csütörtök este Kijevben megbeszélést folytatott Volodimir Hrojszman miniszterelnökkel. Az ukrán kormánynak a találkozóról kiadott közleménye szerint megállapodtak abban, hogy a NATO és Kijev közösen dolgoz ki tervet az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat megreformálására, felszereltségének javítására. Gottemoeller azt javasolta, hogy tekintettel az Ukrajnát érő sok orosz provokációra, újítsa fel Kijev a konzultációkat a NATO-val a stratégiai fontosságú infrastrukturális objektumok védelmében.

Hrojszman köszönetet mondott a két hete történt Harkiv megyei lőszerraktártűz likvidálásában nyújtott NATO-segítségért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!