Szíria - Ankara Kelet-Gúta bombázásának megakadályozására szólította fel Moszkvát és Teheránt

Külföld, 2018.02.23

Moszkvának és Teheránnak a szíriai rezsim szövetségeseként meg kell akadályoznia Kelet-Gúta bombázását - jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken a délnyugat-törökországi Finikében.

A Vatan török napilap beszámolója szerint Cavusoglu kifejtette: az asztanai béketárgyalásokon részt vevő országoknak - Törökországnak, Oroszországnak és Iránnak - az a célja, hogy tűzszünetet és biztonsági övezeteket hozzon létre Szíriában. Ankara az ellenzéki, Moszkva és Teherán a kormányerőkért felel - emlékeztetett. Hangsúlyozta: az utóbbi időben a szíriai kormányerők többször megsértették a fegyvernyugvást, a Kelet-Gútát sújtó légicsapások pedig elfogadhatatlanok.

A Damaszkusztól keletre eső, sűrűn lakott, mintegy 400 ezres lakosú Kelet-Gútában folyik a hét éve húzódó szíriai polgárháború egyik legborzasztóbb légitámadás-sorozata. A kormányerők hatodik napja szünet nélkül bombázzák a területet. Kelet-Gúta az egyik olyan utolsó térség, amely még lázadók ellenőrzése alatt áll a főváros környékén.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint a fokozott offenzíva az utóbbi napokban már legalább 426 emberrel - köztük csaknem száz gyermekkel - végzett, és további százakat megsebesített. Rengeteg kórházat is bombatalálat ért, és emiatt szinte lehetetlenné vált a sebesültek ellátása.

Damaszkusz és a szíriai kormányerőket segítő Moszkva állítása szerint harci gépeik csak katonai célpontokat vesznek célba.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken tanácskozik és szavaz majd egy határozattervezetről, amely 30 napos tűzszünet életbe léptetését rendelné el Szíriában annak érdekében, hogy humanitárius segélyeket juttassanak el a rászorulóknak, illetve kimenekítsék a sebesülteket az ostromlott területekről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!