Szíria - Donald Trump amerikai elnök telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel

Külföld, 2017.11.21

Donald Trump amerikai elnök kedden telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a szíriai helyzetről.

A beszélgetést a CNN hírtelevízió értesülései szerint az orosz elnök kezdeményezte, és valamivel több mint egy órán keresztül tartott.

A beszélgetés során Putyin tájékoztatta Donald Trumpot a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel kedden Szocsiban tartott találkozójáról. A mintegy négyórás orosz-szíriai megbeszéléseken Aszad elmondta, hogy Szíria területének nagy részét sikerült megszabadítani a terroristáktól, így ezekre a vidékekre lassan visszatérhetnek a korábban elűzött helybéliek. A szíriai vezető egyúttal megerősítette elkötelezettségét a válság politikai rendezése, az alkotmányos reformok, valamint a parlamenti és elnökválasztások megtartása mellett.

Szintén a CNN értesülése, hogy Putyin biztosította Trumpot arról: mindent elkövet a "hosszú távú politikai rendezés érdekében". A két elnök még november elején közös nyilatkozatban szögezte le, hogy kizárja minden katonai megoldás eshetőségét, és a genfi békefolyamat keretében "békés megoldást" keres a szíriai konfliktusra.

A telefonos egyeztetésen szóba került Észak-Korea és Ukrajna is.

A Fehér Ház egyelőre nem adott ki közleményt és nem kommentálta Bassár el-Aszad oroszországi vizitjét. Elemzők azonban felhívják a figyelmet, hogy az amerikai-orosz megbeszélésre azt megelőzően került sor, hogy Putyin Szocsiban csúcsértekezletet tart Recep Tayyip Erdogan török és Haszan Róháni iráni államfővel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!