Szíria - Donald Trump az ENSZ BT mandátumának meghosszabbítását sürgeti a vegyifegyver-vizsgálat ügyében

Külföld, 2017.11.16

Donald Trump amerikai elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) mandátumának meghosszabbítását sürgette a Szíriában bevetett vegyi fegyverek ügyében. Ezt követően, a délutáni szavazáson, Oroszország ismét vétót emelt.

Az elnök csütörtökön Twitter-bejegyzésben szorgalmazta a mandátum meghosszabbítását. "Az ENSZ Biztonsági Tanácsa minden tagjának meg kell szavaznia a mandátum megújítását" - fogalmazott Trump. Álláspontja szerint erre azért van szükség, hogy "az Aszad-rezsim soha többé ne követhessen el tömegmészárlást vegyi fegyverekkel".

Elemzők szerint az amerikai elnök elsősorban a mandátum meghosszabbítása ellen vétót emelő Oroszországnak címezte üzenetét.

Az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakembereiből álló vizsgálóbizottság (JIM) létrehozásáról az ENSZ BT még 2015-ben döntött, akkor egyhangúlag. A bizottság mandátumát újabb egy évre meghosszabbították, ennek érvényessége november 17-én jár le. Október végén a BT 15 tagja közül 11 támogatta a mandátum meghosszabbítását, Oroszország és Bolívia jelezte, hogy megvétózza, míg Kína és Kazahsztán tartózkodott. Ezért akkor a szavazást elhalasztották. A Damaszkusszal szövetségesi viszonyt ápoló Moszkva bírálja a JIM vizsgálati módszereit, álláspontja szerint lehetetlen a pártatlan vizsgálat.

A bizottság az észak-szíriai Hán Sejkúnban 2017 áprilisában elkövetett és több mint 80 halálos áldozatot követelt szaringáz-támadás körülményeit vizsgálta. A vizsgálat részleteinek előterjesztése után tartott szavazáson Oroszország ismét vétót emelt a bizottság mandátumának meghosszabbítása ellen. Ez volt a tizedik alkalom, hogy Szíria ügyében orosz vétó született.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!