Szíria - EU-külügyminiszterek: nem lehetséges a tartós béke Aszad hatalmon maradása mellett

Külföld, 2017.04.03

Nem lehet tartós békét kötni Szíriában a Bassár el-Aszad államfő vezette rezsim hatalmon maradása mellett -  hangsúlyozta az európai uniós külügyminiszterek hétfői luxembourgi tanácskozásán elfogadott nyilatkozat.

A tárcavezetők felszólították Damaszkuszt és a rezsim támogatóit, elsősorban Oroszországot, hogy tegyenek meg mindent a harcok beszüntetéséért és a humanitárius segélyszállítmányok célba juttatásáért. Kiemelték, hogy fontolóra fogják venni az újabb korlátozó intézkedéseket, amennyiben nem javul a helyzet, azonban úgy vélik, a konfliktusra nincs katonai megoldás.

Mint írták, az Európai Unió kész segédkezni a közel-keleti ország újjáépítésében, de csak miután megkezdődött az "átfogó, hiteles és inkluzív politikai átmenet".

A külügyminiszterek határozottan elítélték a felek által elkövetett "módszeres, széles körű, durva" jogsértéseket, és leszögezték, hogy ezeknek véget kell vetni, az elkövetőket pedig felelősségre kell vonni.

Az Európai Unió elkötelezett Szíria egysége, szuverenitása, területi épsége és függetlensége mellett - olvasható a nyilatkozatban.

Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő kijelentette, "teljességgel irreális" azt gondolni, hogy Szíriában a politikai helyzet újra olyan lehet, mint a háborút megelőzően volt. Emellett hangsúlyozta, az ország jövőjéről a szíriaiaknak kell dönteniük, de minden állampolgár részvételével.

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter úgy vélekedett, hogy Párizs egy pillanatig sem hiszi, hogy a jelenlegi helyzet miatti felelőssége miatt Bassár el-Aszad vezetheti tovább a jövőben is Szíriát. "Több mint 300 ezer halott, bebörtönzöttek, megkínzott emberek, az országot lerombolták. Ez felelősségek kérdése" - mondta.

Sigmar Gabriel, a német diplomácia vezetője azt mondta, hogy a korábbinál "realistább" az új amerikai álláspont, "az azonban nem történhet meg, hogy érintetlenül marad egy diktátor, aki szörnyű háborús bűncselekményeket követett el".

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be hétfőn, hogy a tagországok egyre megosztottabbak a szíriai elnök személyével kapcsolatban. Mint mondta, előbb békét kell teremteni Szíriában, s utána kell az ország vezetésének jövőjével foglalkozni. Magyarország álláspontja az, hogy nem a nemzetközi közösségnek kell megmondania, ki vezesse az országot, a kérdésben a szíriaiaké kell legyen a döntő szó - tette hozzá.

Korábban az Európai Unió és az Egyesült Államok is határozottan ragaszkodott hozzá, hogy a rendezéshez Bassár el-Aszadnak le kell mondania. A Fehér Ház szóvivője azonban nemrég közölte, az Egyesült Államoknak el kell fogadnia a politikai realitásokat Szíriában, az amerikai ENSZ-nagykövet pedig elmondta, Washington számára többé nem elsődleges fontosságú a szíriai elnök elmozdítása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!