Szíria - Kelet-Gútáról egyeztetett telefonon a török és az iráni elnök

Külföld, 2018.03.07

A szíriai Kelet-Gútában megvalósítandó tűzszünetről egyeztetett telefonon szerdán Recep Tayyip Erdogan török és Haszan Róháni iráni elnök - közölte szerdán a török államfői hivatal.

A felek az ENSZ Biztonsági Tanácsának február 24-én meghozott, 30 napos tűszünetet elrendelő 2401-es határozatára kitérve hangsúlyozták Ankara, Teherán és Moszkva közös erőfeszítésének jelentőségét annak érdekében, hogy Kelet-Gútában "teljes mértékben" megvalósuljon a fegyvernyugvás.

Erdogan és Róháni egyetértett: gyorsítanak a tűzszünetre irányuló erőfeszítéseiken azért, hogy a Kelet-Gútában zajló "emberi tragédia" a lehető leghamarabb véget érjen és a lakossághoz eljussanak a humanitárius segélyek.

A két vezető egyúttal arról az április elejére tervezett, isztambuli csúcstalálkozóról is beszélt, amelyen Erdogan és Róháni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel együtt - az asztanai béketárgyalások folytatásaként - a szíriai fejleményekről tárgyalnának, különös tekintettel Kelet-Gúta ügyére.

A szíriai béketárgyalások garantáló országai - Törökország, Oroszország és Irán - tavaly januárban a kazah fővárosban, Asztanában háromoldalú mechanizmust hoztak létre a szíriai tűzszünet felügyeletére.

A szíriai állami tévé szerdán azt jelentette, hogy a szíriai kormányerők a lázadók kezén lévő Kelet-Gúta gyalogsági ostromára készülnek. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat arról számolt be, hogy a kormányerők hétszáz fős erősítést küldtek a Kelet-Gútát ostromló tüzérségnek és lövészeknek. Az OSDH úgy tudja, hogy már legalább 805 civil halt meg Kelet-Gútában február 18-a óta.

António Guterres ENSZ-főtitkár a közelmúltban "földi pokolnak" nevezte a térséget.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!