Szíria - Kreml: az Moszkvát értesítették a készülő amerikai csapásról, de Putyint senki sem hívta fel

Külföld, 2017.04.07

Oroszországot a meglévő csatornákon keresztül értesítették a Szíria ellen készülő amerikai csapásokról, de Vlagyimir Putyin elnököt "senki se hívta fel" - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken Moszkvában.

Peszkov szerint Moszkva a szövetségese elleni agresszióként fogta fel az Egyesült Államok Szíria elleni támadását.

"Mivel támogatást nyújtunk a szíriai fegyveres erőknek a szíriai vezetés kérésének megfelelően, ezért Szíria a szövetségesünknek számít" - mondta.

Kijelentette, hogy a történtek egyértelműen ártottak a terrorizmus elleni harc ügyének. Sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a szíriai katonai reptérre mért amerikai csapást "de facto az Iszlám Állam, az an-Nuszra Front és más terrorszervezetek érdekében hajtották végre".

Peszkov a védelmi minisztériumra hárította át annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy a orosz haderő képes-e megvédeni a szíriai hadsereg objektumait.

A szóvivő megerősítette, hogy Moszkva felfüggesztette a szíriai katonai légi bevetések biztonságának szavatolását célzó orosz-amerikai memorandum hatályát, mert az éjszakai támadás miatt "értelmét vesztette". Közölte, hogy noha az erre szolgáló katonai csatornákat továbbra is fenntartják, orosz részről véget vetettek a szíriai műveletekről folytatott eszmecserének.

Mint mondta, a történtek után "jelentősen megnőtt" az incidensek kockázata Szíriában. Kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az orosz fegyveres erők főparancsnoka, Putyin elnök hatásköre eldönteni, hogy növeljék-e az orosz katonai jelenlétet a polgárháború sújtotta arab országban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!