Szíria - Lavrov gyanúja szerint az Egyesült Államok helyenként együttműködik az Iszlám Állammal

Külföld, 2017.10.12

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön azzal vádolta az Egyesült Államok vezette koalíciót, hogy Szíria egyes részein az Iszlám Állam fegyvereseinek segítségével próbálja nehezíteni az Oroszország által támogatott kormányerők előnyomulását.

"Az orosz katonák konkrét választ szeretnének kapni amerikai partnereiktől arra, hogy mit csinál az Egyesült Államok vezette koalíció a dél-szíriai at-Tanf bázison és az iraki-szíriai határ közelében" - jelentette ki az orosz külügyminiszter csütörtökön Moszkvában.

Lavrov szerint a Szíriában állomásozó orosz egységek olyan információk és tények birtokába jutottak, amelyek "sok kérdést vetnek fel" az Egyesült Államok vezette koalícióval és az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni harccal kapcsolatban at-Tanf környékén, ahol az amerikaiak egyoldalúan és senkivel nem egyeztetve meghirdették egy feszültségcsökkentő övezet létrehozását.

"Furcsa dolgok történnek arrafelé: váratlanul nagy számban tűnnek fel IÁ-fegyveresek. Ugyanez történik Irak és Szíria határán, ahol a militánsok megpróbálják megnehezíteni a szíriai hadsereg általunk támogatott előrenyomulását az Eufrátesz keleti partján" - mondta az orosz külügyminiszter.

Mint mondta, október 9-én beszélt telefonon legutóbb amerikai hivatali partnerével, Rex Tillersonnal, aki akkor az orosz külügyminiszter kérdésére ismételten azt válaszolta, hogy az amerikai koalíció célja Irakban az IÁ elleni harc és semmi más.

Az orosz védelmi minisztérium az elmúlt napokban többször azzal gyanúsította meg az Egyesült Államokat, hogy csak színleli az IÁ elleni harcot, és visszafogta légicsapásainak intenzitását Irakban, ezáltal lehetővé téve, hogy a terroristák Szíriában felvehessék a harcot a damaszkuszi rendszer hadseregével.

Az iráni atomfegyverprogram korlátozásáról kötött nemzetközi megállapodásról szólva Lavrov csütörtökön kijelentette: az orosz fél nehezen tudja elképzelni, hogy az Egyesült Államok hogyan tud abból jogi értelemben kilépni. Hozzátette, hogy a kollektív erőfeszítések eredményeképpen létrejött, mindenki által nemzetközi szerződésként elfogadott alkut az ENSZ Biztonsági Tanácsa is jóváhagyta, ezért az kötelező érvényű.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!