Szíria - Lavrov: lassan mutatkoznak majd meg az orosz-amerikai külügyminiszteri tárgyalások eredményei

Külföld, 2017.04.13

Valószínűleg lassan mutatkoznak majd meg az orosz-amerikai külügyminiszteri tárgyalások eredményei, de a felek megállapodtak abban, hogy egy sor fontos kérdésben operatív párbeszédet fognak folytatni - jelentette ki Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője csütörtökön Moszkvában.

Lavrov szerint a párbeszéd témáját fogják képezni azok a problémák, amelyeket - mint fogalmazott - az előző amerikai kormányzat okozott a kétoldalú kapcsolatokban, a Moszkva és Washington közötti katonai és politikai megállapodások végrehajtása, valamint az, hogy hogyan értsék meg jobban a felek egymás álláspontját a regionális válságok, elsősorban a szíriai rendezés ügyében.

Az orosz diplomácia vezetője megelégedését fejezte ki a szerdai moszkvai tárgyalásokkal, elsősorban a Vlagyimir Putyin elnöknél folytatott mintegy kétórás megbeszéléssel kapcsolatban. Lavrov elmondta, hogy a Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel közösen megtartott sajtótájékoztatót még egy mintegy egyórás informális beszélgetés követte, amelyen szót ejtettek a "lehetőségekről".

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Putyin Tillersont fogadva kifejtette, szerinte miért jutott mélypontra a kétoldalú viszony, és milyen irányban kellene továbbvinni a szíriai rendezés folyamatát. Peszkov "meglehetősen konstruktívnak" minősítette a találkozót, és reményét fejezte ki, hogy az üzenet eljut Donald Trump amerikai elnökhöz. A szóvivő közölte, általános megállapodás jött létre arról, hogy Moszkva és Washington nyitva tartsa a kommunikációs csatornákat.

Lavrov közölte, Moszkva azt javasolja a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek (OPCW), hogy küldjön a nyugati országok, Oroszország és a közel-keleti térség államai által kibővített szakértői csoportot a szíriai vegyifegyver-incidens kivizsgálására. A miniszter elmondta: "úgy tűnt" neki, hogy Tillerson "egészen pozitívan" viszonyult a javaslathoz, ám elhárította, hogy Moszkva és Washington közösen forduljon az OPWC-hez ezzel a kezdeményezéssel.

Szergej Lavrov bírálta az előző nap az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) orosz vétó miatt megbukott, "nem egyeztetett" amerikai-brit-francia határozattervezetet. Kifogásolta, hogy az "egyoldalú" dokumentum csak a szíriai kormánnyal szemben fogalmazta meg azt a követelményt, hogy nyissa meg katonai objektumait a vegyifegyver-ellenőrök előtt, ugyanakkor nem szorgalmazta az idlíbi incidens helyszínének vizsgálatát.

Az orosz diplomácia vezetője rámutatott, hogy a vegyifegyver-támadás helyszínének térsége az Iszlám Állam terrorszervezet ellenőrzése alatt áll, ahol a dzsihadisták Irakban is bevetett harci mérgeket állítanak elő.

Lavrov egyébként úgy vélekedett, hogy a Fehér Ház Trump elnök ellenfeleinek nyomása alatt kénytelen alaptalanul elítélni Moszkvát, amikor szóvivője révén szerdán ismételten a montenegrói választásokba való beavatkozással és a vegyifegyver-incidenssel kapcsolatos dezinformációs kampánnyal vádolta meg Oroszországot.

A miniszter azzal érvelt, hogy még nem fejeződött be az új amerikai kormányzat külügyi csapatának kialakítása, és annak koncepciója még formálódik a nemzetközi ügyekben, így az orosz-amerikai kapcsolatok kérdésében is. A miniszter szerint emellett Trump ellenfelei minden eszközzel akadályozzák a Fehér Ház munkáját, egyebek között Moszkva viszonylatában is.

Peszkov a szíriai válsággal kapcsolatban csütörtökön indokoltnak nevezte az előző napi BT-vitában a Vlagyimir Szafronkov orosz ENSZ-nagykövet által alkalmazott kemény retorikát. Szafronkov kirohanást intézett brit kollégája, Matthew Rycroft ellen, aki az általa "gyilkosnak" és "bűnözőnek" nyilvánított Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerének "szégyentelen támogatásával" vádolta meg Oroszországot. Az orosz diplomata az orosz médiában felkapottá vált riposztjában emelt hangon figyelmeztette a brit nagykövetet, hogy ne merészelje sértegetni Oroszországot, és beszéde közben, tegezve felszólította őt, hogy ne fordítsa el a tekintetét.

Peszkov szerint az ilyen fellépés az állam érdekében szükség esetén indokolt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!