Szíria - Londoni elemzők: az orosz gazdaság hosszabb távon nem érzi meg a történteket

Külföld, 2017.04.07

Londoni pénzügyi elemzők szerint az orosz gazdaság kilábalási folyamatát a negatív azonnali piaci reakciók ellenére hosszabb távon nem érinti a Szíriában pénteken végrehajtott amerikai légitámadás.

William Jackson, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető elemzője pénteki értékelésében kiemelte, hogy a fő orosz részvénypiac és a rubel gyengült - az előbbi 2, az utóbbi a dollárhoz képest 1 százalékkal -, jelezve, hogy halványul az Oroszország elleni szankciók feloldásába és az amerikai-orosz kapcsolatok normalizálásába vetett bizalom a piaci szereplők körében.

Jackson közölte: a ház becslése szerint a büntetőintézkedések feloldása 0,75 százaléknyival emelné az orosz hazai össztermék (GDP) éves nominális értékét. Mivel azonban az Egyesült Államokban egyébként is a figyelem középpontjába kerültek Donald Trump kormányának oroszországi kapcsolatai, a szankciók törlésének esélye az amerikai légitámadás előtt is meglehetősen csekély volt - hangsúlyozta a Capital Economics vezető londoni elemzője.

A szakértő szerint megvannak a feltételei annak, hogy az orosz gazdaság az általános várakozásoknál még valamivel gyorsabban is növekedhessen az idén és jövőre. A Capital Economics várakozása szerint az orosz hazai össztermék 2017-ben 1,5 százalékkal, 2018-ban 2,5 százalékkal növekszik. A konszenzusos londoni előrejelzési átlag az idei évre 1,2 százalékos, jövőre 1,6 százalékos növekedést valószínűsít az orosz gazdaságban.

Jackson szerint - feltételezve, hogy a szíriai konfliktus nem eszkalálódik drámai mértékben - a rubel árfolyammozgásának legfőbb hajtóereje továbbra is az olajár lesz. A rubel jórészt követte a világpiaci nyersolajárakat, mióta 2014 végén az orosz jegybank áttért a teljes körű árfolyam-lebegtetés politikájára, és bár a rubel az elmúlt néhány hétben erősebb volt annál szintnél, amelyet hosszabb távra visszatekintve az olajárhoz fűződő korrelációja indokolt volna, a pénteki korrekció azonban visszafordította az utóbbi időszak e széttartó mozgásának egy részét - hangsúlyozta a Capital Economics londoni közgazdásza.

William Jackson kiemelte azt is, hogy jóllehet a politikai fejlemények a múltban is nyomást gyakoroltak a rubelre, ez a hatás rendszerint rövid ideig tartott. Az orosz jegybank például jelentős mennyiségű devizát adott el a rubel védelmében, amikor 2014-ben Oroszország annektálta a Krím-félszigetet, de ez a jegybanki művelet csak néhány napig tartott, és a rubel akkor is viszonylag stabil maradt a dollárral szemben.

A jelenlegi helyzetben a Capital Economics várakozása az, hogy a rubel az idén is jórészt stabil marad a dollárral szemben, jövőre pedig valamelyest erősödik. A ház szerint ez várhatóan a 4 százalékos jegybanki célszint alá viszi az oroszországi inflációt, a jelenlegi piaci árazásnál nagyobb mértékű monetáris enyhítést lehetővé téve.

Az orosz gazdaság kilátásait más nagy londoni házak is viszonylag derűlátóan ítélik meg.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő a minap felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította Oroszország államadós-besorolásainak kilátását az addigi stabilról, elsősorban az orosz gazdaság javuló növekedési dinamikájával indokolva a döntést. Az S&P a devizában és helyi valutában fennálló rövid és hosszú futamidejű orosz szuverén kötelezettségekre "BB plusz/B", illetve "BBB mínusz/A3" osztályzatot tart érvényben.

A hosszú lejáratú orosz deviza-államadósság "BB plusz" besorolása egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású "BBB" sáv alapszintjétől.

A Standard & Poor's az orosz osztályzati kilátás javításához fűzött elemzésében azt emelte ki, hogy várakozása szerint az orosz gazdaság kétévi recesszió után az idén ismét növekedési pályára áll. Az orosz hazai össztermék már tavaly is csak 0,2 százalékkal csökkent az S&P korábbi előrejelzésében szereplő 1 százalékos visszaesés helyett, és a hitelminősítő az idei évre 1,5 százalékos reálnövekedést vár az orosz gazdaságban.

A Standard & Poor's a 2017-2020 közötti időszakra éves átlagban 1,7 százalékos növekedési ütemekkel számol Oroszországban, elsősorban az emelkedő nyersolaj- és földgázárak, valamint a javuló befektetői hangulat hatására.

A hitelminősítő is hangsúlyozta ugyanakkor azt a véleményét, hogy az Oroszország elleni amerikai szankciók gyors feloldása nem várható, mivel az amerikai kormány egyes tagjai, valamint a Kongresszus változatlanul aggályosnak tartja a kapcsolatok szorosabbra fűzését az Amerikában hagyományosan ellenfélnek tekintett Oroszországgal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!