Szíria - Moszkva: a fő feladat az an-Nuszra szétverése

Külföld, 2017.12.27

A terrorellenes harc fő feladata Szíriában most az an-Nuszra Front terrorszervezet szétverése - jelentette ki  szerdán Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök.

Az al-Kaidával szövetséges, korábbi nevén an-Nuszra Front - a jelenlegi Dzsabhat Fatah es-Sám - iszlamista csoport domináns szerepet játszik a Haját Tahrír as-Sám elnevezésű legerősebb felkelőszervezetben.

Lavrov akkor beszélt az an-Nuszra megsemmisítésének fontosságáról, amikor szerdán fogadta Ahmed al-Dzsarbát, a Szíria Jövője elnevezésű ellenzéki szervezet vezetőjét. Az orosz külügyminiszter rámutatott, hogy a terrorszervezet külföldről kap támogatást.

Lavrov úgy vélekedett, hogy a Szocsiban összehívni tervezett "szíriai nemzeti párbeszéd kongresszusa" segít majd abban, hogy az ENSZ égisze alatt folytatott genfi rendezési tárgyalásokon, közvetlen, előfeltételek nélküli párbeszéd induljon a szíriai kormány és az ellenzék között. Az orosz diplomácia vezetője szerint a párbeszéd középpontjában az új alkotmány elfogadásának és a választások előkészítésének kell állnia.

Lavrov egyébként az ENSZ BT 2254-es határozata alapján megvalósítandó szíriai rendezésről és a Szocsiban a tervek szerint január 29-én és 30-án tartandó tanácskozásról kedden telefonon beszélt Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel. A kongresszust január 19-én megelőzi majd Oroszország, Törökország és Irán képviselőinek előkészítő tanácskozása a Fekete-tenger partján fekvő városban.

A felek az orosz külügyi tárca tájékoztatása szerint szót ejtettek arról is, hogy megengedhetetlen a feszültség további fokozása a Koreai-félszigeten.

Valerij Geraszimov vezérkari főnök a Komszomolszkaja Pravda címá napilap szerdai számában közölt interjújában elmondta, hogy az an-Nuszra Front katonai felszámolása 2018-ban befejeződik. Rámutatott, hogy a terrorszervezet fegyvereseinek egy része a feszültségcsökkentési övezetekben tartózkodik, és akadályozza a tűzszünetet, ezért meg kell semmisíteni őket. Mint mondta, a terrorszervezet legnagyobb létszámban Idlíb tartományban van jelen.

Másik fontos, 2018-ra háruló feladatként Geraszimov a politikai rendezést nevezte meg.

Elmondta, hogy a hmejmími és a tartuszi támaszpont továbbra is támogatást nyújt a szíriai kormányerőknek. Szavai szerint orosz katonai tanácsadók a kormányerők minden egységénél vannak, ők tervezik meg a katonai műveleteket, és "segítséget nyújtanak" az irányításban a harci feladatok végrehajtásakor is.

Geraszimov szerint az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet fegyveresei a Szíriában elszenvedett vereség után főképp Líbiába és Délnyugat-Ázsia országaiba, így Afganisztánba csoportosulnak át.

Az orosz vezérkari főnök azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy a szíriai et-Tanfban lévő bázisán katonai kiképzésben részesíti az IÁ terroristáit, a Saddádiban található táborban pedig más szíriai ellenzéki erők színeibe "festi át" őket. Et-Tanfban Geraszimov szerint mintegy 350, Saddádiban pedig 750 iszlamista található.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!