Szíria - Moszkva a genfi tárgyalások folytatására szólított fel

Külföld, 2014.04.24

Amíg a szíriai válság megoldását célzó genfi tárgyalások adta lehetőségeket nem merítették ki, nem szabad feladni a rendezési törekvéseket - jelentette ki az orosz külügyminiszter, miután libanoni kollégájával tárgyalt Moszkvában csütörtökön.

Szergej Lavrov sürgette az egyeztetések mielőbbi összehívását, hogy Szíria ne váljon "a nemzetközi szélsőséges csoportok és a terrorizmus hídfőjévé". Emlékeztetett arra, hogy a genfi tárgyalások napirendjét az érintettek már elfogadták.

Az orosz külügyminiszter a legfontosabbnak azt tartja, hogy a szíriai konfliktusban érintett politikai erők tartsák tiszteletben a 2012. június 30-án elfogadott genfi nyilatkozatban rögzített megállapodásokat, és ne próbálják azokat rosszhiszeműen értelmezni. Azt is hangoztatta, hogy fel kell hagyni a valóságtól elrugaszkodó követelésekkel és az előzetes feltételekkel.

A genfi nyilatkozat átmeneti nemzeti egységkormány létrehozását írta elő, de nem határozta meg Bassár el-Aszad szíriai elnök sorsát.

Szergej Lavrov arról is beszámolt, hogy Oroszország további humanitárius segítséget nyújt Libanonnak a több mint 1 millió szíriai menekült ellátásához.

Bászil Gibran libanoni külügyminiszter kijelentette, hogy Oroszország fontos szerepet játszhat Libanon stabilitásának megerősítésében. Elmondta, orosz kollégájával egyetértettek abban, hogy a szíriai konfliktusnak csakis diplomáciai, politikai megoldása lehet. "Súlyos árat fizetünk a terrorizmusért, amelynek mielőbb véget kell vetni" - tette hozzá Bászil Gibran.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a libanoni belpolitikai helyzettel kapcsolatban azt hangoztatta, hogy Moszkva kész a libanoni parlament által választott bármely elnökkel együttműködni.

Lavrov kitért a két fő palesztin politikai erő, a Fatah és a Hamász kiegyezésére. Furcsának nevezte az Egyesült Államok reagálását arra, hogy az eddig egymással rivalizáló erők képviselői szerdán bejelentették, heteken belül egységkormányt alakítanak.

Washingtonban közölték, hogy felülvizsgálják a Palesztin Hatóságnak nyújtott támogatást, ha ez valóban megtörténik.

Az orosz külügyminiszter azt hangoztatta, hogy a palesztin egység visszaállítása nélkül nem lehet tartós semmilyen megegyezés a palesztinok és Izrael között. Ha a Fatah és a Hamász megvalósítja a döntést, a palesztin küldöttség sokkal hatékonyabban és felelősségteljesebben tud dolgozni az izraeli partnerekkel. "Nem gondolom, hogy egy egységes palesztin küldöttség ellentétben áll Izrael érdekeivel" - mondta Lavrov.

Izrael és a nyugati hatalmak terrorszervezetként tartják számon a zsidó állam elpusztítására felesküdött Hamászt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!