Szíria - Moszkva bízik benne, hogy Washington beleegyezik a vegyifegyver-incidens kivizsgálásába

Külföld, 2017.04.11

Oroszország bízik benne, hogy az Egyesült Államok beleegyezik a szíriai Idlíb tartományban történt vegyifegyver-incidens pártatlan kivizsgálásába - állapította meg az orosz diplomáciai tárca a moszkvai orosz-amerikai külügyminiszteri találkozó előtt egy nappal, kedden kiadott közleményében.

Az orosz külügyminisztérium reményét fejezte ki, hogy Szergej Lavrov orosz és Rex Tillerson amerikai külügyminiszter eszmecseréje eredményes lesz.

A tárca ugyanakkor hangot adott Moszkva "rendkívüli aggodalmának" amiatt, hogy Washington esetleg egyoldalú katonai lépésre szánná el magát Észak-Koreával szemben. A közlemény szerint "fontos megérteni, hogy ez hogyan egyeztethető össze a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésére vonatkozó kollektív kötelezettségvállalásokkal", amelyeket az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai támasztanak alá.

Az orosz külügy jelezte, hogy aggódik Líbia, Jemen és Szíria miatt is, ugyanakkor kifejezte bizakodását, hogy az Egyesült Államok részt vesz majd az afganisztáni rendezésről a hét második felében Moszkvában rendezendő tanácskozáson.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden ismételten kijelentette, nem tudja megerősíteni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja majd Tillersont, viszont a Kommerszant napilap és az RBK gazdasági szaklap saját forrásai alapján biztosra vette, hogy a Kreml kapui megnyílnak az amerikai diplomácia vezetője előtt.

A Kreml nem avatkozik bele más országok vezetőinek családi ügyeibe - jelentette ki Peszkov, amikor kikérték a véleményét azzal az értesüléssel kapcsolatban, hogy Donald Trump amerikai elnök a lánya, Ivanka hatására döntött szíriai kormánycélpontok megtámadásáról. Hozzátette, hogy az orosz elnöki hivatal mindig hálás, ha az ilyen kérdésekben - a beavatkozás ügyében - kölcsönösség mutatkozik meg.

Az orosz védelmi minisztérium egyébként kedden újabb két szerződéses orosz katona haláláról és egy harmadik súlyos sebesüléséről számolt be Szíriában. A kiképzőket aknavető-támadás érte

Ezzel a hivatalos szíriai orosz veszteséglista 29 főre bővült. Moszkvának három helikoptere és egy repülőgépe is odaveszett az arab országban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!