Szíria - Orosz külügy: elfogadhatatlan a nyugatiak által előkészített BT-határozattervezet

Külföld, 2017.04.05

Oroszország számára jelenlegi formájában teljességgel elfogadhatatlan az ENSZ Biztonsági Tanácsában a szíriai vegyifegyver-támadással kapcsolatban beterjesztett határozattervezet, Moszkvának konkrét javaslatai vannak azzal kapcsolatban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján.

"Nem gondoljuk, hogy célravezető lenne a jelenlegi formájában elfogadni a határozatot" - mondta Zaharova.

A szóvivő az incidens körülményeinek részletes kivizsgálását sürgette. Megjegyezte, a szakértők között nem kellene meghatározó számban nyugatiaknak lenni, akik számára a legfontosabb szempont Szíriában Bassár el-Aszad szíriai elnök megdöntése. Kifogásolta, hogy a határozattervezet kizárólag nyugati támogatásban részesülő szervezetektől származik.

Szíriában kedden feltételezhetően vegyifegyver-támadást hajtottak végre, amelynek áldozatain az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint idegméregre utaló tüneteket azonosítottak. Oroszország kivételével szinte mindenki a szíriai kormányt gyanúsítja a támadással. A moszkvai védelmi tárca szerdai tájékoztatása szerint a szíriai légierő nem vegyi támadást, hanem a felkelők egy nagy fegyverraktára elleni légicsapást hajtott végre Idlíb tartományban, és ebből a létesítményből szivárgott ki a mérgező anyag.

Az BT-nek egy amerikai-brit-francia szövegezésű határozattervezetről kell döntenie, amely elítélné a támadást, és vizsgálatot rendelne el. Oroszországnak a testületben vétójoga van.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán kijelentette, hogy Moszkvának Aszad elnök rendszerével kapcsolatos álláspontja változatlan. Lavrov kitért annak a kérdésnek a megválaszolása elől, hogy miként hat majd ki az incidens az orosz-amerikai kapcsolatokra. Szíria ügye mindenesetre fontos helyen szerepel a jövő heti moszkvai külügyminiszteri tárgyaláson.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!