Szíria - Orosz külügyminiszter-helyettes: az amerikai kétszínűség az oka az orosz tábornok halálának

Külföld, 2017.09.25

A Szíriában folytatott kétszínű amerikai politikáért fizetett életével Valerij Aszapov orosz altábornagy, aki terrorista aknatámadásban vesztette életét Deir-ez-Zórnál  - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak hétfőn Moszkvában.

"A tragédia, amelynek tanúi lettünk, az orosz parancsnok halála a kétszínű amerikai politika ára. Aszapov a vérével fizetett ezért a politikáért" - mondta Rjabkov.

A külügyminiszter-helyettes felrótta, hogy miközben az Egyesült Államok azt hirdeti, hogy érdekelt az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet felszámolásában, "egyes lépéseivel gyakorlatilag ennek az ellenkezőjét bizonyítja, nevezetesen azt, hogy számára néhány politikai és geopolitikai feladat fontosabb ennél".

A miniszter hozzátette, hogy az orosz és az amerikai katonák a Deir-ez-Zórnál kialakult helyzet ügyében "intenzív és többszintű" kapcsolatban állnak egymással.

Deir-ez-Zór az utolsó, még mindig az IÁ kezén lévő szíriai tartomány, ahol a damaszkuszi kormányerők és az Egyesült Államok támogatta Szíriai Demokratikus Erők (SDF) verseng egymással a dzsihadisták kiűzésében. Moszkva vasárnap, légi felvételekre hivatkozva azzal vádolta meg az SDF egységeit és az amerikai különleges erőket, hogy szabadon mozognak az IÁ által ellenőrzött területeken, és nem bocsátkoznak harcba a terroristákkal. Az SDF hétfőn azt állította, hogy fegyvereseit tíz napon belül második alkalommal érte orosz légitámadás a kelet-szíriai város környékén.

Az SDF először szeptember 16-án vádolta meg az orosz légierőt azzal, hogy támadást intézett ellene az ország keleti részében. Moszkva, miként hétfőn, akkor is tagadta a vádat, amely miatt orosz-amerikai külügyminiszteri és vezérkari főnöki egyeztetést is tartottak. A légicsapás közelében ugyanis amerikai különleges egységek is tartózkodtak.

A Kommerszant című lap hétfői beszámolója szerint az orosz tábornokból, aki a támadás idején egy deir-ez-zóri harcállásponton a szíriai parancsnokoknak segített a felszabadító művelet irányításában, a becsapódó aknagránát nyomán "semmi sem maradt". Aszapov halálát vasárnap jelentette be az orosz védelmi tárca.

Ő az első tábornok, akinek szíriai elvesztéséről az orosz katonai vezetés beszámolt. Február közepén Pjotr Miljuhin vezérőrnagy, az orosz nyugati katonai körzet kiképzési parancsnoka mindkét lábát és a fél szemét elvesztette, amikor Homsz tartományban rádióvezérlésű akna robbant az őt szállító páncélozott jármű közelében. Abban a támadásban négy orosz katona életét vesztette. Az orosz védelmi tárca hivatalos adatai szerint az orosz haderő 38 embert veszített eddig Szíriában.

Aszapov, az usszuri 5. hadsereg parancsnoka kevesebb mint egy éve érkezett Szíriába. Légideszantos pályafutása során a hivatalos életrajza szerint a konfliktusövezetek közül Csecsenföldön és Abháziában, az ukrán katonai hírszerzés szerint pedig a Donyec-medencében is szolgált. A tábornokot posztumusz kitüntetésre terjesztették fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!