Szíria - Törökország a tűzszünettel kapcsolatban vállalt kötelezettségeire emlékeztette Oroszországot és Iránt

Külföld, 2017.04.05

Törökország a tavaly december 30-án életbe lépett általános szíriai tűzszünettel kapcsolatos kötelezettségeire és felelősségeire emlékeztette Oroszországot és Iránt ankarai nagykövetségeiken keresztül, miután kedden a szíriai rezsim "kegyetlen" vegyi támadást hajtott végre az Idlíb tartományban található Han Sejkun közelében - írta közleményében a török külügyminisztérium szóvivője, Hüseyin Müftüoglu szerdán.

A tárca internetes oldalán található szöveg szerint a keddi eset a tűzszüneti megállapodás rendkívül súlyos megsértése, amely nagyon kockázatos a fegyvernyugvásra nézve.

Müftüoglu leszögezte: Törökország és Oroszország kétszintű megfigyelő mechanizmust alakított ki a fegyvernyugvást sértő erőszakcselekedetek felderítése és azok megismétlődésének megelőzése érdekében. Az összegyűjtött információkat Ankara az ENSZ és a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) rendelkezésére bocsájtja. A március 14-15-ei asztanai találkozón a tűzszünet megszilárdítására irányuló lépések keretében Irán hivatalosan bejelentette, hogy ő is a szerződés garantáló országa lesz - hívta fel a figyelmet a külügyi szóvivő.

Müftüoglu rámutatott: Törökország azt vállalta, hogy az egyezménybe foglalt ellenzéki csoportokkal, Oroszország és Irán pedig azt, hogy a szíriai rezsimmel és annak támogatóival igyekszik betartatni a megállapodást.

Damaszkusz és Moszkva tagadja a gáztámadás vádját.

Az Idlíbbel határos dél-törökországi Hatay tartomány kormányzói hivatalának szerdai közleménye alapján 58 szíriai áldozatot kezelnek török kórházakban. Recep Akdag egészségügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy a tünetek vegyi támadásra utalnak. Hozzátette: Törökország megosztja a vizsgálatok eredményeit az Egészségügyi Világszervezettel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!